Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Occidentul a prevăzut "consecințe colaterale" ale sancțiunilor antirusești

© Sputnik / Igor Mikhalev / Accesați arhiva multimediaЗдание конгресса США, архивное фото
Здание конгресса США, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2022
Abonare
TNI: SUA și UE se vor confrunta cu consecințe colateralre ale sancțiunilor puse împotriva Federației Ruse
CHIȘINĂU, 15 mart - Sputnik. SUA și țările occidentale, în general, trebuie să-și regândească atitudinea față de Moscova și Beijing și să fie conștiente de acțiunile lor împotriva economiei rusești, deoarece acestea vor avea consecințe dure pentru întreaga piață globală. Este opinia editorialistului The National Interest, Alex Joffe, citat de RIA Novosti.
Potrivit autorului, guvernele și corporațiile au întreprins acțiuni pripite și necoordonate împotriva Moscovei, fără a se preocupa prea mult de legalitatea, logica sau, cel puțin, de efectele strategice ale acestora.
"Respingerea culturii ruse de către Occident - interzicerea predării lui Dostoievski, spargerea ferestrelor restaurantelor rusești și concedierea lucrătorilor ruși care nu îl condamnă cum se cuvine pe Putin - este condamnabilă. Toate acestea au fost făcute aparent fără nici cea mai mică previziune din partea liderilor occidentali, în special, a directorilor de corporații care caută să creeze aparența că "fac ceva". Dar aceste acțiuni au devenit acum o parte a problemei; ele au exacerbat crizele economice globale, au sporit nesiguranța alimentară și au redus aprovizionarea cu materiale strategice de care depinde societatea modernă", a opinat Joffe.
El consideră că, pe termen lung, pe lângă lipsa de combustibil și de diverse minerale, comunitatea globală se va confrunta cu așa-numitele „consecințe colaterale”, deoare criza în relațiile cu Moscova va genera probleme în Orientul Mijlociu. O criză alimentară cauzată de insuficiența de cereale ar putea provoca conflicte, în timp ce un nou acord nuclear între SUA și Iran ar putea însemna finanțarea unor organizații armate precum mișcarea libaneză Hezbollah.
După cum a spus Joffe, instabilitatea din Orientul Mijlociu va forma un nou val major de refugiați în Europa, care, pe lângă celelalte consecințe ale ruperii legăturilor cu Rusia, va exacerba criza, ducând la prăbușirea sistemului globalist.
"Cerealele și îngrășămintele, băncile și creditele, titanul, neonul și nichelul vor exista în noua lume deglobalizată. Dar ele vor costa mult mai multe vieți omenești și într-un echilibru geopolitic global fragmentat. Nimic din toate acestea nu este bun pentru Statele Unite și aliații lor", afirmă cu hotărâre editorialistul.
Российско-украинские переговоры в Белоруссии - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2022
Internațional
SUA constată progrese în discuțiile dintre Rusia și Ucraina
Corporațiile occidentale au ars toate „podurile” spre o eventuală revenire pe piața rusă, ceea ce Joffe consideră, de asemenea, o mare omisiune.
"Nici măcar simplul șiretlic retoric de a sfătui firmele americane și europene să declare că își restrâng doar temporar operațiunile în Rusia - în speranța de a le relua după un acord de pace - nu pare să fi fost luat în considerare. Atunci când legăturile economice și sociale cu Rusia sunt rupte, acestea nu pot fi folosite ca pârghie și sunt extrem de greu de restabilit", a spus el.
Joffe este convins că previzionarea consecințelor secundare ale deciziilor politice ar fi trebuit să fie o parte esențială a strategiei statelor înainte de izbucnirea crizei. "Nevoia de a prognoza o idee de ansamblu a scenariilor sumbre este una disperată ”, a rezumat el.
SUA și Marea Britanie au anunțat pe 8 martie o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc pentru a spori presiunea asupra Moscovei în legătură cu operațiunea specială din Ucraina. Londra a declarat că trebuie să renunțe la combustibilul rusesc până la sfârșitul anului. Washingtonul a interzis, de asemenea, importurile de alte resurse energetice, inclusiv de gaze naturale. Ulterior, Canada s-a alăturat "sancțiunilor petroliere". În același timp, unele țări UE au declarat că le-ar fi extrem de dificil să trăiască fără gazul rusesc.
Rusia înființează o bursă de substituire a importurilor - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2022
Rusia
Moment de cotitură – Rusia înființează o bursă de substituire a importurilor
Fluxul de știri
0