Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria este împotriva livrărilor de armă către Kiev

© Photo : Facebook / Szijjártó PéterSzijjártó Péter
Szijjártó Péter - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2022
Abonare
Ministerul ungar de Externe: Lovitura armatei ruse asupra unei baze de lângă Lvov dovedește pericolul livrărilor de arme către Kiev
CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik. Lovitura armatei ruse asupra bazei militare de lângă Lvov confirmă încă o dată că furnizarea de arme către Kiev este periculoasă, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjártó, citat de RIA Novosti.
"Deciza guvernului este clară: nu vom trimite soldați sau arme și nu vom permite ca arme letale să intre în Ucraina prin teritoriul nostru", a scris el pe Facebook.
În dimineața precedentă, forțele armate ruse au folosit arme de precizie cu rază lungă de acțiune pentru a ataca centrele de antrenament ale forțelor armate ucrainene din Starici și de la terenul de antrenament militar Iavorovski din regiunea Lvov. Ca urmare, până la 180 de mercenari și un lot mare de arme de producție străină au fost distruse.
"Sper că toată lumea înțelege acum că, dacă nu am fi interzis tranzitul livrărilor de arme prin Ungaria, s-ar fi format o coadă la granița ungaro-ucraineană în timpul transferului acestora, iar acest lucru ar fi creat o amenințare de atac similar cu cel de ieri din Transcarpania, în apropiere de granița ucraineano-ungară", a declarat Szijjártó.
El a criticat poziția partidelor de opoziție din Ungaria, care pledează pentru trimiterea de soldați și furnizarea de arme către Kiev.
"O persoană cu mintea sănătoasă nu poate să își dorească asta! Interzicerea transferurilor de arme înseamnă securitate, în timp ce o posibilă autorizație - asupra căreia insistă stânga politică - înseamnă o amenințare", a conchis el.
Generalul-maior Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat anterior că mercenarii din Ucraina sabotează și atacă echipamentele militare și aviația rusească. Astfel de atacuri sunt efectuate cu ajutorul armelor provenite din Occident: sisteme antitanc Javelin (SUA), NLAW (Marea Britanie) și sisteme portabile de apărare antiaeriană Stinger, care necesită o pregătire serioasă, a precizat ministerul.
Российско-украинские переговоры в Белоруссии - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2022
Internațional
SUA constată progrese în discuțiile dintre Rusia și Ucraina
La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că numărul total de cereri din partea străinilor pentru a participa la conflict de partea Kievului se apropie de 20.000. Potrivit acestuia, este vorba despre "veterani cu experiență și voluntari din 52 de țări".
Ministerul rus al Apărării a îndemnat străinii să se gândească de șapte ori înainte de a merge să lupte în Ucraina. Vladimir Putin a declarat că naționaliștii și mercenarii străini, inclusiv cei din Orientul Mijlociu, protejează civilii ca scuturi umane: există fotografii cu ei plasând echipamente militare grele în zonele rezidențiale ale orașelor.
La 21 februarie, Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a suveranității LNR și DNR, ca răspuns la solicitările republicilor din Donbas și în urma unui apel al deputaților Dumei. La primele ore ale zilei de 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară specială pentru a demilitariza Ucraina. Putin a definit scopul acesteia ca fiind "protejarea oamenilor care au fost supuși abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani".
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, forțele armate vizează doar infrastructura militară și trupele ucrainene.
Putin și Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Kievul speră că o întâlnire între Putin și Zelenski va avea loc cât de curând posibil
Fluxul de știri
0