Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Reuters: UE planifică să renunțe treptat de la achizițiile de gaze naturale din Rusia

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaВход в здание Еврокомиссии в Брюсселе
Вход в здание Еврокомиссии в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2022
Abonare
UE va renunța treptat la achizițiile de petrol, gaze și cărbune din Federația Rusă, relatează Reuters, făcând referire la un proiect de declarație de la summitul UE de la Versailles.
CHIȘINĂU, 10 mart - Sputnik. Reuters a citat din declarația UE prin care Uniunea europeană intenționează să renunța treptat la achizițiile de petrol și gaze din Federația Rusă.
"Odată ce ne confruntăm cu o stare instabilitate în creștere, cu o concurență strategică și cu amenințări la adresa securității, am decis să ne asumăm o mai mare responsabilitate pentru securitatea noastră și să luăm noi măsuri decisive pentru a consolida suveranitatea europeană, a reduce dependența și a dezvolta un nou model de creștere și de investiții pentru 2030", se arată în document.
Un summit informal al liderilor UE va avea loc la Versailles în perioada 10-11 martie.
Informația vine în contextul în care președintele american Joe Biden a semnat marți un ordin executiv care interzice importurile de energie din Rusia. Acest lucru este valabil pentru petrol, gaze naturale lichefiate și cărbune, precum și pentru unele produse petroliere.
Денежные купюры США, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2022
Rusia
Rusia, pe fondul sancțiunilor, reduce utilizarea dolarului, a spus MAE rus

Situația pe piața gazelor naturale în Europa

Piața europeană a gazelor naturale a fost febrilă timp de mai multe luni. Primăvara trecută prețurile au fluctuat în jurul a 250-300 de dolari pe mia de metri cubi, la sfârșitul lunii august au urcat la 600 de dolari, în octombrie au trecut pentru prima dată peste o mie, iar în decembrie - peste două mii. Chiar dacă ulterior prețurile au fost marcate de o scădere nesemnificativă, acestea au rămas constant ridicate, fapt nemaivăzut în întreaga istorie a hub-urilor europene de gaze.
Experții au atribuit această situație nivelului scăzut de ocupare a instalațiilor de depozitare subterană din Europa, limitărilor de aprovizionare din partea principalilor furnizori și cererii ridicate de gaze naturale lichefiate din Asia.
La începutul lunii februarie, contractele futures au fluctuat între 800 și 1030 de dolari, dar apoi au crescut brusc după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a suveranității republicilor populare Donețk și Luhansk, după care Rusia a lansat o operațiune militară specială pentru a demilitariza Ucraina.
În perioada de vârf, prețurile au ajuns până la 3900 de dolari pe mia de metri cubi.
Lukoil - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2022
Internațional
Bulgaria vrea să fie exceptată de la eventuale sancțiuni cu privire la gaze și petrol
Fluxul de știri
0