Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bulgaria vrea să fie exceptată de la eventuale sancțiuni cu privire la gaze și petrol

© Sputnik / Rodion PROCALukoil
Lukoil - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Bulgaria ar putea solicita să fie exceptată de la orice sancțiune UE cu privire la importurile de gaze și petrol din Rusia.
BUCUREȘTI, 8 mart - Sputnik. Premierul bulgar, Kiril Petkov, a declarat luni că deși Bulgaria susține sancțiunile împotriva Rusiei, va dori probabil o exceptare de la interzicerea importurilor de gaze naturale și petrol, în cazul în care UE va înainta o astfel de propunere de sancțiune.

Bulgaria, este dependentă de aprovizionarea cu gaze din Rusia, iar singura sa rafinărie de petrol, deținută de compania Lukoil, furnizează peste 60% din combustibilul folosit în țară.

Premierul Petkov, cunoscut pentru pozițiile sale radical pro-occidentale și voința de a se îndepărta de alianța tradițională dintre Rusia și Bulgaria, a spus că ”Bulgaria ar susține toate tipurile de măsuri, pentru că suntem cu adevărat împotriva războiului, dar pentru acestea două (petrol și gaze), poate că am cere o exceptare”. ”Nu avem alternative chiar acum, suntem prea dependenți”, a declarat premierul bulgar preluat de Reuters și citat de TVR.
Bulgaria are de asemenea în obiectiv aderarea la zona euro în ianuarie 2024. Dar în societatea bulgară, există tot mai multe voci suveraniste și care doresc reluarea relațiilor tradiționale cu Rusia.
Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2022
Economie
Tranzitul prin Ucraina rămâne la maximul obligațiilor Gazprom
Fluxul de știri
0