Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Peste cinci milioane de lei au fost scoase din fondul de rezervă: Unde sunt folosiți banii

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2022
Abonare
Mai multe decizii legate de gestionarea fluxului de refugiați din țara noastră au fost luate de membrii Comisiei Situații Excepționale.
CHIȘINĂU, 10 mart - Sputnik. Peste cinci milioane de lei au fost scoase din fondul de rezervă al Guvernului, la decizia membrilor Comisiei pentru Situații Excepționale.
Astfel, 5 milioane 650 de mii de lei sunt alocate Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din fondul de rezervă al Guvernului, pentru cheltuielile suportate diferențiat pentru perioada 24 februarie - 9 martie 2022, în procesul de gestionare a fluxului migrațional, prin asigurarea transportării persoanelor refugiate.
O altă decizie a CSE legată de gestionarea situației privind refugiații din țara noastră ține de simplificarea mecanismului de import a donațiilor pentru refugiați, făcute de către persoanele fizice aflate peste hotarele țării.
Membrii CSE au decis ca donațiile să fie transmise la postul vamal Leușeni, în depozitul gestionat de către Instituția Publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”. Persoanele fizice vor declara lotul de mărfuri prin intermediul unor formulare tipizate, care vor servi drept act de predare – primire a donației. Ulterior, mărfurile vor fi transmise Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru repartizare către beneficiari. Serviciile de vămuire vor fi efectuate gratuit.
PECO - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2022
Economie
Decizia CSE privind prețurile de comercializare a carburanților - detalii
Totodată, a fost simplificată și procedura de tranzitare a Republicii Moldova pentru persoanele fizice care transportă ajutoare umanitare, destinate persoanelor aflate pe teritoriul Ucrainei. Tranzitul se va realiza cu utilizarea borderoului de transport, în format electronic.
Pe compartimentele marfare și mijloacele de transport vor fi aplicate sigilii și se va asigura supravegherea bunurilor până la scoaterea acestora de pe teritoriul Republicii Moldova.
La fel, refugiații vor beneficia de servicii de internet gratuit. În acest sens s-a decis că serviciul Starlink al companiei Spacex va oferi servicii de conexiune la internet în punctele de trecere a frontierei și punctele de triere a refugiaților. În acest sens, CSE a oferit companiei dreptul de prestare a serviciilor de internet, prin derogare de la procedura ordinara de acreditare.
Serviciul Starlink va fi oferit gratuit și va fi gestionat în parteneriat cu Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetice și S.A. Moldtelecom din Republica Moldova.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2022
Rusia
Ce spune Lavrov despre zvonurile că Rusia ar intenționa să atace Moldova
Fluxul de știri
0