Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Decizia CSE privind prețurile de comercializare a carburanților - detalii

© Sputnik / Mihai CarausPECO
PECO - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2022
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale a decis cu privire la reglementarea pieței produselor petroliere pe perioada stării de urgență.
CHIȘINĂU, 10 mart - Sputnik. În perioada stării de urgență, prețurile de comercializare cu ridicata a produselor petroliere principale de tip standard nu vor depăși preţurile maxime de comercializare cu amănuntul stabilite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.
Decizia care se referă la reglementarea pieței produselor petroliere, pe perioada stării de urgență, a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.
Trebuie precizat, din luna septembrie 2021, a fost pusă în aplicare noua modalitate de stabilire a prețurilor la carburanți, ca urmare a modificărilor în legislație. Amintim, prețurile stabilite sunt influențate de valoarea medie pentru 14 zile a cotațiilor la bursele petroliere internaționale.
Reamintim că în perioada de referință de 14 zile calendaristice, prețul la burse a crescut la motorină cu peste 500 de dolari/tona. Totodată, în comparație cu zilele precedente, azi deja se atestă o descreștere pe piața internațională a cotațiilor la țiței și a prețurilor la produsele derivate, care, în caz că tendința de scădere a cotațiilor va persista, în conformitate cu mecanismul de calcul existent, va permite diminuarea prețurilor la pompă.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) precizează că evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta.
Totodată, informează ANRE, în Republica Moldova mecanismul existent de reglementare de către stat a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei de tip standard atenuează salturile bruște și nu permite companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2022
Economie
Prețuri tot mai mari la carburanți: Motorina crește cu încă aproape un leu
Fluxul de știri
0