Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Uniunea Europeană a deconectat de la SWIFT șapte bănci rusești

© Photo : SWIFTЛоготип SWIFT
Логотип SWIFT - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Abonare
Uniunea Europeană a publicat documentul cu privire la deconectarea a șapte bănci rusești de la sistemul SWIFT.
CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Uniunea Europeană a adoptat noi sancțiuni antirusești și a deconectat șapte bănci rusești de la sistemul SWIFT, este menționat în Jurnalul Oficial al UE.
Din listă fac parte VTB, ”Rossia”, ”Otkrîtie”, Novikombank, Promsveazibank, Sovcombank și VEB.FR.
În afară de aceasta, acum este interzisă „livrarea, transmiterea sau exportul” de bancnote euro către Rusia, cu unele excepții.
UE menționează că înăsprirea sancțiunilor are legătură cu agravarea situației în Ucraina.
Comentând noile restricții, serviciul de presă al VTB a asigurat că deconectarea de la SWIFT nu va afecta deservirea clienților în Rusia și nu va schimba situația actuală privind transferurile internaționale către clienții corporativi.
Bancă în Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Rusia
Sberbank și-a anunțat retragerea de pe piața europeană
După începerea operațiunii speciale în Ucraina, țările occidentale au anunțat impunerea de noi sancțiuni. Uniunea Europeană a interzis operațiunile legate de gestionarea rezervelor și activelor Băncii Rusiei. Mai multe instituții financiare importante, inclusiv Sberbank și VTB, au intrat și ele sub restricții. Câteva bănci sunt deconectate de la SWIFT.
Pentru unele companii de stat este dificilă atragerea capitalului din străinătate. Germania a oprit procesul de certificare a gazoductului ”Nord Stream – 2”. Europa și Statele Unite au închis spațiul aerian pentru orice aeronave rusești și, de asemenea, au interzis companiilor lor să furnizeze Rusiei avioane și componente pentru acestea.
Moscova a anunțat că a întocmit din timp un plan de acțiuni. Autoritățile au subliniat că vor oferi orice sprijin necesar pentru afacerile care au fost afectate de restricții, asigurând buna funcționare a economiei.
Astfel, Rusia a reacționat simetric la închiderea spațiului aerian. Banca Centrală a majorat de urgență rata de bază până la una record de 20 la sută și a suspendat tranzacțiile cu acțiuni, iar Ministerul de Finanțe a obligat exportatorii să vândă 80 la sută din câștigurile valutare. Totodată, șeful instituției, Anton Siluanov, a declarat că toate cheltuielile sociale ale bugetului vor fi acoperite, iar băncile vor fi capitalizate suplimentar la necesitate.
Переговоры России и Украины в Гомельской области - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Internațional
Sursă: Negocierile cu Ucraina ar putea începe în seara de 2 martie
Fluxul de știri
0