Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Banca Centrală a Rusiei a interzis plat dividendelor peste hotare

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaBanca Centrală a Rusiei
Banca Centrală a Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Abonare
Banca Centrală a luat măsuri pentru a preveni vânzarea în masă a hârtiilor de valoare rusești.
CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Banca Centrală a Rusiei a luat măsuri pentru a preveni vânzarea în masă a valorilor mobiliare rusești și retragerea fondurilor de pe piața financiară internă, potrivit unui comunicat al autorității de reglementare.
„Banca Rusiei a expediat o dispoziție prin care le interzice temporar brokerilor să execute indicațiile clienților străini de a vinde hârtii de valoare”, este menționat în comunicat.
În afară de aceasta, depozitarii și registratorii nu au voie să efectueze acțiuni de decontare a valorilor mobiliare rusești de pe conturile investitorilor străini. De asemenea, este suspendat transmiterea plăților pentru aceste titluri de valoare.
"Emitenţii sunt în drept să decidă cu privire la plata dividendelor, realizarea altor plăţi pentru hârtiile de valoare şi să le transfere în sistemul de evidență. Însă plăţile în sine de către depozitari şi registratori către clienţii străini nu vor fi efectuate. Acest lucru este valabil şi pentru OFZ", a decis Banca Centrală a Rusiei.
După începerea operațiunii speciale în Ucraina, țările occidentale au anunțat impunerea de noi sancțiuni. Uniunea Europeană a interzis operațiunile legate de gestionarea rezervelor și activelor Băncii Rusiei. Mai multe instituții financiare importante, inclusiv Sberbank și VTB, au intrat și ele sub restricții. Câteva bănci sunt deconectate de la SWIFT.
Переговоры России и Украины в Гомельской области - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Internațional
Sursă: Negocierile cu Ucraina ar putea începe în seara de 2 martie
Pentru unele companii de stat este dificilă atragerea capitalului din străinătate. Germania a oprit procesul de certificare a gazoductului ”Nord Stream – 2”. Europa și Statele Unite au închis spațiul aerian pentru orice aeronave rusești și, de asemenea, au interzis companiilor lor să furnizeze Rusiei avioane și componente pentru acestea.
Moscova a anunțat că a întocmit din timp un plan de acțiuni. Autoritățile au subliniat că vor oferi orice sprijin necesar pentru afacerile care au fost afectate de restricții, asigurând buna funcționare a economiei.
Astfel, Rusia a reacționat simetric la închiderea spațiului aerian. Banca Centrală a majorat de urgență rata de bază până la una record de 20 la sută și a suspendat tranzacțiile cu acțiuni, iar Ministerul de Finanțe a obligat exportatorii să vândă 80 la sută din câștigurile valutare. Totodată, șeful instituției, Anton Siluanov, a declarat că toate cheltuielile sociale ale bugetului vor fi acoperite, iar băncile vor fi capitalizate suplimentar la necesitate.
Вид сверху на покрытое слизью Мраморное море в гавани Стамбула - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Internațional
Turcia nu intenționează să introducă sancțiuni împotriva Rusiei
Fluxul de știri
0