Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Reprezentant rus la ONU, despre fake news-urile privind operațiunea Rusiei în Ucraina

© Sputnik / Nancy Sisel / Accesați arhiva multimediaVassili Nebenzia
Vassili Nebenzia - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2022
Abonare
Armata rusă susţine că Kievul a răspândit videoclipuri false cu scopul clar de a acuza mai târziu Rusia că a vizat civili.
CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a vorbit duminică despre răspândirea uriașă de dezinformări și „știri false” cu privire la operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, inclusiv cu privire la presupusa „bombardare” a unor instalații civile.
„Astăzi asistăm la un război informațional asupra Rusiei pe rețelele de socializare. Deoarece nu există dovezi că armata rusă distruge infrastructura civilă, loviturile şi atacurile ucrainene ocazionale sunt prezentate [ca fiind astfel de dovezi], precum și înregistrări foto și video din Donbas care prezintă crime comise de naţionalişti ucraineni”, a spus diplomatul.
„În plus, pe rețelele sociale se găsesc cu ușurință tutoriale despre cum pot fi create falsuri prin care să fie defăimată operațiunea noastră specială. În total, există 1,2 milioane de astfel de falsuri în rețelele sociale ucrainene”, a adăugat Nebenzia, citat de Sputnik News.
Trimisul a reiterat, de asemenea, dovezi că Kievul folosește civili ca scuturi umane, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar, care a fost până acum ignorată de politicienii occidentali și care nu a primit nicio acoperire în mass-media străină, în ciuda faptului că la acest lucru au asistat ucraineni obișnuiți, în tactici similare cu „cea a teroriştilor [Daesh]”. Diplomatul a adăugat că „toată responsabilitatea pentru posibilele consecințe revine regimului Maidan”.
Nebenzia a subliniat, de asemenea, situația alarmantă referitoare la distribuirea necontrolată de arme de către radicali și autorități către oricine dorește să le obțină, inclusiv infractori, unii dintre aceştia dobândindu-le deja. Există videoclipuri pe rețelele de socializare despre faptul că ar fi fost deja împușcați oameni din cauza acestei situații, deși autenticitatea lor nu poate fi confirmată, iar autoritățile ucrainene menţin tăcerea cu privire la această chestiune.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2022
Politică
Maia Sandu, despre accelerarea procesului de integrare europeană a țării noastre
Potrivit Ministerului rus al Apărării, armata ucraineană plasează artilerie în zone rezidențiale, tehnică pe care a dobândit-o de la armata și serviciile de informații americane, pentru a declanșa foc de răspuns asupra unor oameni nevinovați: „Aceste metode sunt folosite în mod activ de teroriști supravegheați de către CIA din Orientul Mijlociu și din alte țări”.
În timp ce statele UE au susținut duminică că ar prefera negocieri pentru rezolvarea crizei din Ucraina, mai mulți membri ai blocului au anunțat livrări de arme către țară, doar Germania angajându-se să furnizeze 1.000 de tunuri antitanc și 500 de rachete Stinger.

Nici un cuvânt de simpatie pentru locuitorii din Donbas

De asemenea, trimisul Rusiei a criticat ipocrizia guvernelor occidentale. Potrivit acestuia, criza care se desfășoară acum nu a început cu operațiunea rusească, ci cu 8 ani în urmă, locuitorii din Donbas fiind expuși unei agresiuni continue din partea Kievului, iar „azi nu auzim nici un cuvint de simpatie faţă de locuitorii din Donbas”.
„Casele din Donbas au fost distruse de naționaliști și de forțele armate ale Ucrainei, [distrugeri] pe care mass-media occidentală le prezintă cel mai adesea, cu insolenţă, ca fiind o urmare a operațiunii militare a Rusiei în Ucraina”.
Până în prezent, Kievul a încălcat în mod repetat acordurile de la Minsk, bombardând Donbasul cu arme interzise de aceste acorduri, care prevedeau și acordarea unui statut special Donbasului după organizarea alegerilor acolo (Kievul nu a inițiat nicio măsură în această direcție).
Rusia a anunțat, joi dimineață, începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, cu scopul de a apăra republicile populare Donețk și Lugansk de ceea ce președintele Putin a numit drept un „genocid” al populației de limbă rusă, vizate de Kiev încă de când guvernul naționalist a preluat puterea printr-o lovitură de stat. Această lovitură a fost salutată de puterile occidentale ca fiind o „instalare a democrației”. Ministerul rus de Externe a declarat că operațiunea are ca scop aducerea regimului marionetă de la Kiev în fața justiției pentru crimele pe care le-a comis.
Ежегодная пресс-конференция президента России Владимира Путина - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2022
Rusia
Kremlinul: Cum va răspunde Rusia la sancțiunile impuse de Occident
Fluxul de știri
0