Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ancheta internă privind publicarea contractului cu Gazprom s-a încheiat: Ce urmează

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2022
Abonare
Directorul „Moldovagaz” a transmis la Procuratura Generală rezultatele unei anchete interne. Despre ce este vorba.
CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Ancheta internă la „Moldovagaz” privind scurgerea de informații legată de anexa nr.19 a contractului cu concernul rus Gazprom a fost încheiată.
Despre aceasta a anunțat directorul companiei, Vadim Ceban. Acesta a mai precizat că rezultatul anchetei a fost transmis către Procuratura Generală.

„Pot spune cu încredere că angajații SA „Moldovagaz” nu au nicio legătură cu asta. Rezultatele anchetei au fost transmise Procuraturii Generale”, a scris Ceban pe canalul său de Telegram.

Amintim, marți, 22 februarie, a apărut în presă Anexa nr 19 din contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind livrarea gazului. Informațiile au fost publicate neoficial. Acest document include formula prin care se calculează prețul de cumpărare a gazelor naturale pentru Moldova.
Imediat după apariția în mass media a documentului, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că va depune un demers la Procuratura Generală.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Economie
Vadim Ceban: Gazprom a fost întotdeauna loial Moldovei
De cealaltă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a refuzat să spună dacă este veridică sau nu anexa 19 a contractului dintre MoldovaGaz și Gazprom, care constituia secret comercial, dar a fost făcută publică astăzi în presă.
„Nu voi comenta veridicitatea documentului apărut în presă. Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom” nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.
Anterior, președintele Consiliului de Administrare al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat pentru Sputnik Moldova că publicarea integrală a contractului este imposibilă, iar dacă acest lucru va fi făcut de către unele dintre părțile care știu detaliile contractului, riscăm să rămânem fără gaz.
Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat într-o conferință de presă că nu poate să publice integral contractul cu „Gazprom”, fiindcă acest lucru poate fi făcut doar în condițiile în care își dă acordul partea rusă.
Pe 29 octombrie, „Moldovagaz” și „Gazprom” au prelungit pe un termen de 5 ani contractul anterior. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei „Moldovagaz” și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Doar că formula de formare a prețului nu a fost dezvăluită până acum.
Gazprom va rezilia contractul de livrare a gazului, după publicare contractului - Opinie - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Podcasturi
Opinie: Ce riscuri sunt să fie reziliat contractul cu Gazprom
Fluxul de știri
0