Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Ce riscuri sunt să fie reziliat contractul cu Gazprom

Abonare
Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public marți, neoficial.
În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.
Directorul general al societății pe acțiuni Moldovagaz, Vadim Ceban, reacționează la scurgerea de informații din contractul cu Gazprom. El scrie că aceasta ar pune în pericol îndeplinirea obligațiunilor contractuale dintre SA Moldovagaz și Gazprom, dar și securitatea energetică a Republicii Moldova în general.
Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, că nu ar exista premise de reziliere a contractului dintre Modovagaz și Gazprom după această scurgere de informații, ci ele ar putea să apară în luna mai, dacă nu va fi încheiat un acord privind reglementarea datoriei vechi a Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance. Este vorba despre datoria, care urmează a fi supusă în viitorul apropiat unui audit extern de către autoritățile moldovenești.
”Formule s-au confirma, ceea ce era vehiculat și în spațiul public. Nu cred că publicarea contractului poate duce la sistarea livrării de gaze în Republica Moldova”, declară Chircă.
Amintim că auditul, în forma în care își propune partea moldovenească să-l efectueze, ar putea să nu fie recunoscut de Gazprom.
Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a publicat pe canalul său Telegram o serie de prevederi care se conțin în contractul încheiat cu compania „Tiraspoltransgaz”, prin intermediul căreia se face livrarea de gaze către consumatorii din stânga Nistrului.
”Așa cum am promis, astăzi voi publica o serie din prevederile Acordului cu „Tiraspoltransgaz” pentru a pune capăt speculațiilor apărute în spațiul public cu privire la datoria pentru gazele furnizate consumatorilor din regiunea transnistreană”, a scris Ceban.
Potrivit prevederilor contractului dintre S.A. „Moldovagaz” și societatea publică pe acțiuni „Gazprom”, în cazul acumulării datoriilor „Moldovagaz” pentru gazul furnizat societății cu răspundere limitată „Tiraspoltransgaz”, părțile vor lua măsuri privind transferul datoriilor către SRL „Tiraspoltransgaz” în baza unui acord scris. În acest sens există înțelegeri scrise între părți, inclusiv la nivel guvernamental.
„Moldovagaz” nu a recunoscut niciodată datoria față de „Gazprom” pentru gazul furnizat consumatorilor din Transnistria, pentru că actualul contract prevede mecanismul de reglementare a ei”, a mai precizat Ceban.
Fluxul de știri
0