Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți ucraineni și-au părăsit țara și au venit în Moldova: Precizările MAI

© Photo : Poliția de FrontierăCozi la la punctul de control Criva - Mamailga
Cozi la la punctul de control Criva - Mamailga - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Abonare
Un flux mare de pasageri se atestă la această oră la hotarele cu Ucraina. Ministerul Afacerilor Interne a venit cu precizări în ceea ce privește numărul de refugiați veniți în Moldova.
CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco a susținut un briefing în care a vorbit despre situația de la granițele țării noastre cu Ucraina. Astfel, până la ora 11:30, în Moldova au venit 1 900 de refugiați ucraineni, dintre care cinci au solicitat protecția Republicii Moldova.
Ministrul a declarat că majoritatea celor veniți în Moldova sunt familii cu copii. Totodată, unii au menționat că se vor opri la rude, alții au spus că au venit în Moldova pentru a putea pleca de aici spre țările europene.

„Centrele care sunt în gestiunea Biroului Migrație și Azil pot acomoda câteva sute de persoane care vor solicita protecție din partea Republicii Moldova. (...) La necesitate vom capacita și punctele de trecere a frontierei comune cu România. În caz de necesitate, Republica Moldova poate acomoda câteva zeci de mii de persoane care vor solicita protecție”, a precizat ministrul.

În context, Revenco a precizat că Ministerul Afacerilor Interne monitorizează situația din țară și că a fost activat planul privind gestionarea fluxului mare de pasageri care traversează frontierele de stat.
„Am capacitat două puncte de trecere a frontierei la nord și la sud. Este vorba despre punctele de trecere a frontierei Otaci și Palanca. Prin intermediul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova se comunică și cu cetățenii Ucrainei, astfel încât să fie îndreptați către aceste două puncte, astfel încât să avem o capacitate de fluidizare a regimului de traversare, inclusiv de triere a acestor persoane”, a declarat Ana Revenco.
Totodată, ministrul a declarat că în această dimineață a fost deschis Centrul Național de Coordonare integrată a situațiilor în domeniul ordinii publice, care va activa 24 din 24, pentru a monitoriza situația din țară și pentru a reacționa la necesitate.
„Au fost dislocate forțe suplimentare la mai multe puncte de traversare a frontierei, astfel încât să faciliteze traversarea și să fluidizăm acest aflux de emigranți. A fost dispusă deschiderea centrelor provizorii de triere a emigranților, în apropierea punctelor de trecere a frontierei. (...) A fost sporită eficiența echipajelor de patrulare nu doar în zonele adiacente punctelor de traversare a frontiere, dar și pe șoselele naționale, astfel încât să ne asigurăm că ordinea și securitatea publică este sub control”, a declarat Ana Revenco.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Politică
Sandu: Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență
În context, Revenco a declarat că în prezent, moldovenii sunt în afara oricărui pericol și că autoritățile vor veni cu informații actualizate pe parcursul zilei.
Amintim că în această dimineață, Maia Sandu a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu evenimentele care au loc în Ucraina. În urma ședinței, șefa statului a declarat că țara noastră este gata să primească câteva zeci de mii de refugiați din țara vecină.
Totodată, Maia Sandu a precizat că pasagerii avioanelor care nu au putut ateriza în Ucraina și au aterizat pe aeroportul nostru li se va oferi tot sprijinul necesar.
„Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit. Instituțiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru”, a declarat Maia Sandu.
Amintim că președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis asupra unei operațiuni militare speciale în Donbas. Șeful statului rus a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.
Сотни людей не могут выехать из Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Societate
Aglomerație la Aeroportul Internațional Chișinău: Ce fac pasagerii curselor spre Ucraina
Fluxul de știri
0