Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina a instituit stare de război pe întreg teritoriul țării

© AFP 2022 / STRVladimir Zelenski,
Vladimir Zelenski,  - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Liderul de la Kiev, Zelenski, a anunțat că Ucraina instituie STARE DE RĂZBOI pe tot teritoriul său
CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că starea de război este impusă în toată țara.
„Introducem starea de război pe întreg teritoriul țării noastre”, a spus Zelenski într-o adresare video de joi dimineață către ucraineni, citată de RIA Novosti.
În afară de aceasta, Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să nu intre în panică.
Potrivit informațiilor publicației ”Strana.ua”, liderul ucrainean a convocat ședința Consiliului de Securitate și Apărare Națională.
Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Internațional
Stare de urgență în Ucraina – cu excepția regiunilor Dinețk și Lugansk

Agravarea situației din Donbas

În ultimele săptămâni, situația din Donbas a escaladat: Kievul a concentrat cea mai mare parte a armatei pe linia de contact și trage în mod regulat în miliții folosind echipamente interzise. Din cauza amenințării invaziei Ucrainei, Republicile populare Donețk și Lugansk au început evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor în regiunile rusești. Mobilizarea generală a fost anunțată. În această situație, pe 19 februarie, liderii republicilor autoproclamate s-au îndreptat către Rusia cu cererea de a le recunoaște independența.
Pe 21 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat într-o alocuțiune televizată că consideră necesară recunoașterea imediată a suveranității RPL și RPD și a semnat decretele corespunzătoare. Șeful statului rus a dat indicații să fie asigurată menținerea păcii în cele două republici.
După cum a explicat liderul de la Kremlin, el a luat o astfel de decizie, întrucât cei care au pornit pe calea vărsării de sânge, violenței și fărădelegii nu recunosc nicio altă soluție a conflictului din Donbas, cu excepția celei militare.
Ministerul rus al Apărării - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Rusia
Ministerul rus al Apărării a declarat că nu aplică lovituri asupra orașelor ucrainene
Miercuri seară, autoritățile RPD și RPL au apelat la Rusia pentru asistență militară pentru a se proteja de agresiunea ucraineană.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis asupra unei operațiuni militare speciale în Donbas.
Șeful statului rus a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.
Fluxul de știri
0