Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stare de urgență în Ucraina – cu excepția regiunilor Dinețk și Lugansk

© Sputnik / StringerФлаг Украины на здании Верховной рады в Киеве
Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Abonare
Decizia de instituire a stării de urgență pe teritoriul Ucrainei, cu excepția Donbasului, a fost luată în cadrul unei ședințe extraordinare a Radei Supreme.
CHIȘINĂU, 23 feb -Sputnik. Instituirea stării de urgență în toată țara, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk, a fost adoptată de Rada Supremă a Ucrainei în cadrul ședinței extraordinare de miercuri. Pentru instituirea ei au votat 335 de deputați, cu minimul necesar de 226 de voturi, transmite RIA Novosti.
„Se aprobă decretul președintelui Ucrainei din 23 februarie 2022 „Cu privire la instituirea stării de urgență în anumite regiuni ale Ucrainei”, se arată în decizia Radei.
Anterior, textul decretului președintelui Volodimir Zelenski a fost publicat pe site-ul Rada. El propunea introducerea stării de urgență în toată Ucraina, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk de la ora 0.00 (ora coincide cu cea a Chișinăului) pe 24 februarie.
Klaus Iohannis si omologul sau moldovean, Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Editoriale
Ce a spus Putin, dar refuză să recunoască Sandu și Iohannis
Potrivit prevederilor decretului, în teritoriile în care se introduce starea de urgență, se instituie un regim special de intrare și ieșire, precum și, dacă este cazul, să restrângă libertatea de circulație pe acest teritoriu.
De asemenea, în caz de necesitate, este restricționată circulația vehiculelor și este efectuată inspecția acestora, este consolidată protecția ordinii publice și a infrastructurii critice.
Decretul prevede interzicerea desfășurării evenimentelor în masă și, de asemenea, prevede evacuarea temporară sau definitivă a persoanelor din locurile periculoase pentru locuit, cu asigurarea obligatorie a locuințelor pentru aceștia.
În plus, dacă este necesar, se poate introduce starea de război care interzicea deplasarea, circulația pe timp de noapte.
De asemenea, decretul interzice recruților, celor obligați la serviciul militar și rezerviștilor să își schimbe locul de reședință fără a anunța autoritățile competente.
De asemenea, este instituită interdicția privind producerea și distribuirea de materiale informative care ar putea destabiliza situația și introducerea reglementării activității centrelor civile de televiziune și radio, interdicția de a face emițătoare de radioamatori pentru uz personal și colectiv.
Dacă este necesar, pot fi introduse reguli speciale de utilizare a comunicațiilor și de transmitere a informațiilor prin rețele de calculatoare.
Partidele politice și organizațiile publice pot fi, de asemenea, interzise în interesul securității naționale.
Stare de urgență este un regim juridic special care poate fi introdus temporar în Ucraina sau în anumite zone ale acesteia în cazul unor situații de urgență deosebit de grave, de natură umană și naturală, care reprezintă o amenințare pentru viața și sănătatea unor părți semnificative ale populației.
Starea de urgență poate fi instituită pentru o perioadă de cel mult 30 de zile și nu mai mult de 60 de zile în unele dintre zonele țării. Dacă este necesar, starea de urgență poate fi prelungită de către președinte, dar nu mai mult de 30 de zile.
A handout by Nord Stream 2 claims to show the first pipes for the Nord Stream 2 project at a plant of OMK, which is one of the three pipe suppliers selected by Nord Stream 2 AG, in Vyksa, Russia, in this undated photo provided to Reuters on March 23, 2017 - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Economie
Biden: SUA impun sancțiuni împotriva operatorului Nord Stream – 2
Fluxul de știri
0