Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Șeful ”Moldovagaz” va publica astăzi contractul cu „Tiraspoltransgaz”

© Sputnik / Mihai CarausȘeful SA ”Moldovagaz”, Vadim Ceban
Șeful SA ”Moldovagaz”, Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Directorul „Moldovagaz” a promis că va dovedi că datoriile pentru gaze ale regiunii transnistrene nu sunt achitate de consumatorii de pe malul drept al Nistrului.
CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Scandalul declanșat de publicarea în mass-media a anexei nr.19 la contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” continuă.
Șeful SA ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, a spus că miercuri, 23 februarie, va publica contract dintre „Moldovagaz” și „Tiraspoltransgaz” pentru a „evita speculațiile politice”.

„Acest lucru va permite tuturor să se convingă, în baza documentelor, că datoriile regiunii transnistrene nu afectează tariful final pentru consumatorii de pe malul drept”, a scris Ceban pe canalul său de Telegram.

Amintim, marți, 22 februarie, a apărut în presă Anexa nr 19 din contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind livrarea gazului. Informațiile au fost publicate neoficial. Acest document include formula prin care se calculează prețul de cumpărare a gazelor naturale pentru Moldova.
Imediat după apariția în mass media a documentului, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că va depune un demers la Procuratura Generală.
gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Rusia
Medvedev: Europenii vor ajunge să plătească 2 000 de euro pentru gaz
De cealaltă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a refuzat să spună dacă este veridică sau nu anexa 19 a contractului dintre MoldovaGaz și Gazprom, care constituia secret comercial, dar a fost făcută publică astăzi în presă.

„Nu voi comenta veridicitatea documentului apărut în presă. Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom” nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Anterior, președintele Consiliului de Administrare al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat pentru Sputnik Moldova că publicarea integrală a contractului este imposibilă, iar dacă acest lucru va fi făcut de către unele dintre părțile care știu detaliile contractului, riscăm să rămânem fără gaz.
Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat într-o conferință de presă că nu poate să publice integral contractul cu „Gazprom”, fiindcă acest lucru poate fi făcut doar în condițiile în care își dă acordul partea rusă.
Pe 29 octombrie, „Moldovagaz” și „Gazprom” au prelungit pe un termen de 5 ani contractul anterior. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei „Moldovagaz” și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Doar că formula de formare a prețului nu a fost dezvăluită până acum.
lumină - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Societate
Scumpirile se amână? ANRE a schimbat data ședinței când va aproba noile tarife la curent
Fluxul de știri
0