Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scumpirile se amână? ANRE a schimbat data ședinței când va aproba noile tarife la curent

© Pixabay / Pexelslumină
lumină - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Abonare
ANRE a amânat pentru a două oară ședința în care urmează a fi aprobate noile tarife la energia electrică. Vezi când se va întruni Consiliul de Administrație al ANRE.
CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Ședința ANRE în cadrul căreia urmează a fi stabilite noile tarife la curentul electric se amână pentru a doua oară. Deși ședința inițială a fost programată pentru data de 16 februarie, cu o zi înainte, ANRE a anunțat că amâna ședința pentru data de 23 februarie.
Totuși, astăzi, 22 februarie, ANRE anunță din nou că ședința se amână. De această dată, ședința ar urma să aibă loc pe 25 februarie. Între timp, pe ordinea de zi au mai apărut și alte subiecte precum ajustarea tarifelor fixe și stabilirea prețurilor plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile.
Astfel, ședința ar urma să se desfășoare vineri, cu începere de la ora 10:00.
Conform proiectului de hotărâre, care ar urma să fie votat deja pe 25 februarie, ar urma să fie reglementate prețurile de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., fără TVA:
la punctele de intrare în rețelele electrice de transport - 156 de bani/kWh (acum e 98 de bani/kWh)
la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport - 170 de bani/kWh ( acum e 112 bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV) - 172 de bani/kWh (acum e 114 bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV) 184 de bani/kWh (acum e 125 de bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV) 216 de bani/kWh (acum e 151 de bani/kWh)
Totodată, conform proiectului de hotărâre care ar urma să fie votat pe 25 februarie, ar urma să fie reglementate prețurile de furnizare a energiei electrice de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, fără TVA:
la punctele de intrare în rețelele electrice de transport - 155 de bani/kWh (acum e 101 bani/kWh)
la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport - 170 de bani/kWh (acum e 115 bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele
electrice de distribuție de medie tensiune (6,10 kV) - 187 de bani/kWh (acum e 143 de bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele
electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV) - 246 de bani/kWh (acum e 204 bani/kWh)
Astfel, prin comparație se vede foarte clar că energia electrică ar putea deveni mai scumpă. Totodată, este de menționat faptul că ambele hotărâri, în caz că vor fi adoptate, vor intra în vigoare în data publicării în Monitorul Oficial.
Amintim că în data de 28 ianuarie, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat prețul pentru energia electrică livrată de furnizorul central S.A. „Energocom”. Astfel, noul tarif este de 3,24 lei/kWh, fără TVA. În data de 24 decembrie 2021, tariful aprobat era de 2,29 lei/kWh, fără TVA. Astfel, tariful s-a majorat cu 95 de bani.
Totodată, reamintim că distribuitorul de energie electrică Premier Energy, care deservește centrul și sudul țării, a solicitat anterior ANRE-ului o creștere a tarifului la energie electrică pentru consumatorii casnici de la 1,51 lei pe kWh la 2,79 lei/kWh, începând cu 1 februarie 2022.
Totodată, a solicitat anterior scumpiri și furnizorul de energie electrică pentru raioanele de nord ale Moldovei, FEE Nord, care a mers la ANRE cu o cerere prin care a solicitat majorarea tarifului pentru consumatorii casnici de la 2,08 lei la 3,06 lei pe kWh.
Energie electrică - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Politică
Care ar putea fi tariful pentru energia electrică începând cu luna aprilie: Ce spune Spânu
Fluxul de știri
0