Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ambasada Rusiei la Kiev a început evacuarea misiunii diplomatice

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKOAmbasada Rusiei la Kiev
Ambasada Rusiei la Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ambasada Rusiei la Kiev a început evacuarea angajaților misiunii diplomatice.
CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Ambasada Rusiei la Kiev a început evacuarea angajaților, a declarat pentru RIA Novosti atașatul de presă Denis Golenko.
În ajun, Ministerul rus de Externe a declarat că în cel mai apropiat timp Moscova va evacua personalul misiunii diplomatice din Ucraina.
”Da, am început”, a confirmat Golenko.
Atmosfera în preajma Ambasadei este liniștită, ca întotdeauna patrulează Poliția și Garda Națională. Nu se desfășoară niciun fel de mitinguri sau alte acțiuni.
Vasili Nebenzea, reprezentantul permanent al Rusiei la ON - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Internațional
Reprezentantul Rusiei la ONU: Kievul a făcut tot pentru a distruge acordurile de la Minsk
Kievul examinează posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia, a declarat anterior președintele Vladimir Zelenski. La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, consideră că ele ar fi trebuit întrerupte încă în 2014. Potrivit acestuia, instituția a analizat care ar putea fi consecințele și a ajuns la concluzia că acum o astfel de decizie corespunde intereselor țării.
Totodată, Moscova nu dorește să rupă relațiile diplomatice cu Kievul, a spus șeful adjunct al Ministerului de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko. El a adăugat că acordurile de la Minsk nu mai sunt în vigoare anume din vina Kievului.
Anterior, însărcinatul cu afaceri interimar al Ucrainei în Rusia Vasili Pokotilo a fost rechemat la Kiev pentru consultări din cauza deciziei Moscovei privind recunoașterea Republicilor Populare Lugansk și Donețk.
secretarul Centrului pentru Ucraina și Belarus a Universității de Stat din Moscova, Bogdan Bezpalko - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Analize și opinii
Expert: Recunoașterea RPD și RPL de către Moscova – o nouă realitate geopolitică
În ultimele săptămâni, situația din Donbas s-a acutizat – Kievul a concentrat pe linia de contact o mare parte din armată și a bombardat milițiile locale, inclusiv din mijlo0ace tehnice interzise. Din cauza pericolului unei invazii în regiune a trupelor regulate ucrainene, în Donbas a început evacuarea populației civile – copii, femei, bătrâni în regiunile din Federația Rusă. A fost anunțată mobilizarea generală. În această situație, pe 19 februarie, liderii RPD și RPL s-au adresat Rusiei cu rugămintea de a recunoaște independența lor.
Pe 21 februarie, președintele Vladimir Putin a declarat într-un discurs televizat că consideră necesară recunoașterea imediată a suveranității RPL și RPD și a semnat decretele respective. De asemenea, el a dispus să fie asigurată pacea în cele două republici. După cum a explicat șeful statului, el a luat această decizie pentru că cei care au pornit pe calea vărsării de sânge, violenței și fărădelegii nu recunosc nicio altă soluție pentru conflictul din Donbass, cu excepția celei militare.
Военные учения Rapid Trident-2017 в Львовской области - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Internațional
Franța nu este de acord cu Biden în aprecierea evenimentelor din Ucraina
Fluxul de știri
0