Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert: Recunoașterea RPD și RPL de către Moscova – o nouă realitate geopolitică

© Sputnik / Александр Натрускин / Accesați arhiva multimediasecretarul Centrului pentru Ucraina și Belarus a Universității de Stat din Moscova, Bogdan Bezpalko
secretarul Centrului pentru Ucraina și Belarus a Universității de Stat din Moscova, Bogdan Bezpalko - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Abonare
Secretarul Centrului pentru Ucraina și Belarus a Universității de Stat din Moscova a comentat recunoașterea RPD și RPL de către Federația Rusă.
CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik. Recunoașterea de către Rusia a independenței și a statutului de subiect al dreptului internațional a RPL și RPD va însemna protectoratul militar al Federației Ruse asupra acestor republici autoproclamate. Totodată asta va forma o nouă realitate politică și juridică în regiune.
Asta declarat pentru Sputnik Moldova secretarul Centrului pentru Ucraina și Belarus a Universității de Stat din Moscova, Bogdan Bezpalko.
„Se va crea o nouă realitate geopolitică, care nu va mai fi legată de acordurile anterioare, cel puțin de facto. Recunoașterea RPD și RPL va însemna protectoratul militar al Rusiei asupra acestor republici și asupra cetățenilor lor”, a spus Bezpalko.
Potrivit expertului, există mai multe scenarii pentru desfășurarea evenimentelor.
„Conflictul se poate transforma în Transnistria - 2.0. În acest caz, datorită intervenției Rusiei, grație negocierilor cu Occidentul, componenta militară a conflictului va fi oprită. Dar din punct de vedere politic, toate acestea vor dura zeci de ani”, spune expertul Bezpalko despre primul scenariu.
Un alt posibil scenariu anunțat de Bogdan Bezpalko privind desfășurarea evenimentelor este extinderea RPL RPD până la granițele acestor regiuni sau „deflagrația” Ucrainei și destrămarea ei într-o serie de teritorii independente.
Pentru regiune, asta va însemna unul dintre scenarii, care anume - este imposibil de spus. Este foarte probabil ca ostilitățile să înceteze în decurs de una sau două săptămâni, ceea ce se va întâmpla în continuare nu se știe.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele privind recunoașterea RPD și RPL pe 21 februarie, după discursul său televizat adresat cetățenilor Rusiei și conaționalilor din Ucraina. Semnarea decretului a fost precedată de o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al Rusiei.
Anterior, dar tot pe 21 februarie, liderii RPD și RPL, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, s-au adresat lui Vladimir Putin cu o cerere de recunoaștere a celor două republici autoproclamate. Aceștia au remarcat că autoritățile ucrainene au decis o soluție în forță a conflictului din Donbas.
Fluxul de știri
0