Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mai multe Acorduri între Moldova și România, trimise în Parlament pentru ratificare

© Sputnik / Mihai CarausВстреча министров Молдовы и Румынии
Встреча министров Молдовы и Румынии - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Abonare
Proiectele de lege pentru ratificarea mai multor Acorduri între Republica Moldova și România au fost aprobate de miniștri. Acestea urmează să fie transmise Parlamentului.
CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind construirea unui pod rutier peste râul Prut, între localităţile Ungheni din Republica Moldova și Ungheni din România a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri.
Mai exact, este vorba de proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, semnat la Chișinău la 11 februarie 2022.
Guvernul României va asigura finanțarea pentru proiectul tehnic al Obiectivului, inclusiv evaluarea impactului de mediu, precum și construcția podului propriu - zis și construcția infrastructurii conexe pe teritoriul său, iar Guvernul Republicii Moldova va asigura finanțarea pentru construcția infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său.
Totodată, Acordul prevede cheltuieli pentru realizarea auditului tehnic și financiar, care se vor desfășura o dată la doi ani.
Cheltuielile pentru construcția infrastructurii rutiere și alocarea terenurilor necesare pe teritoriul Republicii Moldova constituie estimativ 36 693,08 mii lei, care vor fi solicitate din cadrul Bugetului de Stat la capitolul Construcții Capitale, iar pentru efectuarea auditurilor tehnic și financiar - din mijloacele prevăzute în Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumuri publice naționale, în limita prevăzută de legea anuală a bugetului de stat.
Ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Politică
Oficial: Acordurile dintre România și Moldova au fost semnate - Care sunt acestea
Totodată, miniștrii au aprobat și urmează să transmită Parlamentului spre informare Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești din Republica Moldova și Galați din România, semnat la Chișinău la 11 februarie 2022.
În acest caz, Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de consolidare a Obiectivului de la bugetul de stat al României în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum şi din alte surse legal constituite conform programelor de investiții publice aprobate de partea română.

Un alt Acord aprobat și transmis Parlamentului este Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state, semnat la Chișinău la 11 februarie 2022.

Proiectul Acordului prevede reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor internaționale între cele două state până la nivelul tarifelor reglementate în interiorul Uniunii Europene.
Prezentul Acord se încheie pe o perioadă inițială de 5 ani, urmând să intre în vigoare la data primirii, prin canale diplomatice, a ultimei notificări scrise prin care Părțile se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului și poate fi prelungit pentru perioade succesive de câte 3 ani.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Societate
Gavrilița spune cum vor fi cheltuiți cei 100 de milioane de euro acordați de România
Fluxul de știri
0