Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oficial: Acordurile dintre România și Moldova au fost semnate - Care sunt acestea

© Sputnik / Mihai CarausȘedința comună a guvernelor României și Republicii Moldova
Ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Abonare
Mai multe Acorduri între Republica Moldova și România au fost semnate în cadrul ședinței comune a Guvernelor celor două state.
CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind asistența financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro a fost astăzi semnat.
Acordul a fost semnat în cadrul ședinței comune a Guvernelor celor două țări, care a avut loc la Chișinău, vineri, 11 februarie.
Acordul cuprinde prevederi care vizează dezvoltarea cooperării în domenii de activitate cum ar fi sectorul energetic, infrastructura de transport, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice și infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și patrimoniu, cercetare, precum și turism.
Acest acord are ca obiectiv stabilirea condițiilor și a mecanismelor în baza cărora România poate acorda asistență tehnică și financiară de la bugetul de stat în beneficiul Republicii Moldova. Noul Acord îl va înlocui pe cel semnat la 27 aprilie 2010, care a expirat pe 28 martie 2021.
La fel, a fost semnată Declarația comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României privind cooperarea în domeniul economic și investițional.
Ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Politică
Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova: Mesajele premierilor
Totodată, miniștrii de Externe ale celor două state au semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state. Documentul este pentru o perioadă de cinci ani, iar ulterior va putea fi prelungit. Documentul stabilește prețuri mai accesibile pentru serviciile de roaming, precum și pentru apeluri internaționale ordinare. Astfel, pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori, pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif, iar pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.
De asemenea, astăzi s-a semnat pentru aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești, Republica Moldova, și Galați, România. Lucrările de consolidare a podului vor contribui la fluidizarea traficului între cele două state, asigurarea mobilității, precum și facilitarea comerțului pe piețele interne și internaționale.
A fost semnat și Acordul pentru aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, repararea și consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, în localitățile Ungheni, din Republica Moldova și Ungheni din România. Construcția podului va asigura mobilitatea cetățenilor, va conferi siguranță şi securitate traficului rutier și va impulsiona creșterea economică a regiunilor din apropiere, prin eliminarea constrângerilor transfrontaliere.
Totodată, astăzi au fost semnate și mai multe memoranduri între cele două state. Un Memorandum de înțelegere a fost semnat între Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova și Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securității energetice. Documentul prevede stabilirea acțiunilor comune în scopul prevenirii și gestionării situațiilor de criză în aprovizionarea cu energie și/sau cu gaze naturale ale piețelor respective din România și din Republica Moldova. Părțile vor elabora în termen de șase luni Planul comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică.
Un alt Memorandum de înțelegere în domeniul transformării digitale între Guvernele României și Republicii Moldova a fost semnat de miniștrii de resort ai celor două state.
Vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu împreună cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Internațional
Ce au declarat Iohannis şi Stoltenberg la baza NATO din Kogălniceanu
De asemenea, a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, în domeniul cercetării, digitalizării și inovării. Documentul va spori colaborarea în diverse domenii privind transformarea digitală, precum: dezvoltarea serviciilor publice electronice; automatizarea proceselor administrative; interoperabilitatea sistemelor informatice între Moldova și România; recunoașterea reciprocă a semnăturilor electronice; implementarea platformelor și infrastructurilor digitale; securitatea cibernetică; facilitarea investițiilor și a antreprenoriatului inovativ în domeniul tehnologiei informației.
Între cele două ministere a fost semnat și un Protocol de colaborare pentru perioada anilor 2020-2026. Prin acest protocol, România va oferi sprijinul în modernizarea sistemului educațional din Republica Moldova. Totodată, în următorii 4 ani, România va putea detașa anual, cadre didactice, de diferite specializări, pentru a activa în instituție de învățământ din Republica Moldova. De asemenea, ambele state vor oferi locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare și cu/fără bursă în învățământul preuniversitar și superior.
Un Protocol de colaborare în învățământul militar a fost semnat între ministerele Apărării României și Republicii Moldova. Documentul, încheiat pentru o perioadă de 10 ani, are drept scop dezvoltarea cooperării în vederea pregătirii personalului militar şi civil din domeniul apărării, prin participarea la programe de studii în instituțiile militare de învățământ din cele două state.
Pentru cooperarea în domeniul Afacerilor Interne au semnat miniștrii de Interne ale ambelor state. Cei doi miniștri au semnat și pentru Planul de cooperare în domeniul formării profesionale ale Ministerelor Afacerilor Interne. Va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în ceea ce privește activitățile de instruire ale personalului MAI din Republica Moldova.
Tot astăzi, a fost semnat Planul de acțiuni în domeniul Justiției pentru perioada anilor 2022-2024. Planul stabilește acțiuni comune în scopul prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate, precum și în vederea consolidării statului de drept și a reformei în domeniul justiției, ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției în perioada de pre şi post aderare la Uniunea Europeană.
Amintim, astăzi la Chișinău a avut loc ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova.
Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Internațional
Ambasadorul Rusiei în România, convocat la Ministerul de Externe
Fluxul de știri
0