Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zelenski a inițiat o întâlnire de urgență în ”formatul Normandia”

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Ucrainei Zelenski: am inițiat un summit de urgență al „cvartetului Normandia”
CHIȘINĂU, 22 feb – Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat în cadrul unei adresări video către națiune că Kievul a inițiat o întâlnire de urgență în „formatul Normandia”.
„A fost inițiată de asemenea convocat de urgență summitului „cvartetului Normanda”. Ne așteptăm la pași clari și eficienți de sprijin din partea partenerilor noștri. Este foarte important acum să vedem cine este adevăratul nostru prieten și partener și cine va continua să sperie Federația Rusă cu vorbe”, a spus Zelenski în mesajul său video către cetățeni.
„Format Normandia” al negocierilor privind Ucraina există din iunie 2014. Atunci, în cadrul sărbătoririi a 70 de ani de la debarcarea Aliaților în Normandia, liderii Germaniei, Rusiei, Ucrainei și Franței au discutat pentru prima dată soluționarea conflictului din Donbass. Ultimul Summit a avut loc la Paris pe 9 decembrie 2019. Recent, părțile au discutat la diverse niveluri perspectivele de cooperare în acest format.
Пресс-конференция президента Украины В. Зеленского - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Internațional
Zelenski a convocat de urgentă Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei
Situația din Donbass a escaladat în ultimele zile, RPD și PRL au acuzat întețirea bombardamentelor din partea forțelor de securitate ucrainene. Conducerea RPD și RPL a anunțat evacuarea temporară a cetățenilor în regiunea Rostov, Rusia, în legătură cu amenințarea invaziei Ucrainei. Este vorba în primul rând de femei, copii și vârstnici. După cum a declarat șeful RDP, Denis Pushilin, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, va ordona în curând armatei să lanseze o ofensivă în Donbass, pentru a realiza un plan de invadare a RDP și RPL. Sâmbătă, 19 februarie, liderii RPD și RPL au semnat decrete de mobilizare generală, apoi au apelat la Federația Rusă cu o cerere de recunoaștere a independenței.
Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat luni, după ședința Consiliului de Securitate, cetățenilor Federației Ruse și a declarat că consideră necesar să se ia o decizie de recunoaștere imediată a suveranității Republicilor Populare Donețk și Lugansk. El a menționat că lumea preferă să nu observe ororile și genocidul din Donbass, nu trece nicio singură zi fără bombardamente, fără uciderea civililor, blocada nu se oprește. După cum a declarat președintele rus, în cazul unei vărsări de sânge în Donbas, întreaga responsabilitate îi va reveni regimului de la Kiev. Imediat după adresare, președintele a semnat la Kremlin decretele de recunoaștere a RPD și a RPL. În decretele sale, Putin a dat instrucțiuni să fie asigurată menținerea păcii în RPD și RPL de către forțele armate ale Federației Ruse.
Президент РФ В. Путин - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Rusia
Putin a cerut Adunării Federale să recunoască republicile Donețk și Lugansk
Fluxul de știri
0