Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ce înseamnă pentru Occident exercițiile forțelor nucleare strategice ale Rusiei

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaInstalație autonomă de lasare ”Iars”
Instalație autonomă de lasare ”Iars” - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Citiți în materialul analistului militar ce ”instrumente de convingere” are Rusia în dialogul cu Washingtonul.
Rusia nu și-a epuizat încă toate posibilitățile diplomatice în dialogul cu SUA și NATO cu privire la securitatea egală și indivizibilă. Totodată, Moscova îi demonstrează Washingtonului instrumentele de convingere tehnice și militare – rachetele hipersonice și nucleare, precum și voința politică și pregătirea tehnologică pentru utilizarea lor. Interesele naționale rusești în Europa și lume nu pot fi ignorate. Ucraina este doar un fragment al marii probleme a Occidentului colectiv.
După negocierile din 18 februarie cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat: “Noi facem ceea ce considerăm necesar să facem și așa vom proceda în continuare... Noi avem niște linii directoare clare, care corespund intereselor naționale ale poporului rus și ale statului rus”.
O zi mai târziu, în spațiul geografic largă de la Marea Mediterană până la Arctica, de la regiunea Baltică și până la Marea Ohotsk, au avut loc lansări masive ale rachetelor de croazieră, hipersonice și balistice, integrate în exercițiile planificate ale Flotei Militare Maritime și Forțelor Strategice Nucleare ale Rusiei.
Moscova și-a demonstrate deschis și dur dotarea sa tehnologic avansată pentru un conflict militar global – în cazul în care Washingtonul și Bruxelles vor iniția acțiuni militare într-o regiune din vecinătatea frontierelor rusești.
Răspunzând la întrebările legate de exercițiile cu utilizarea armelor nucleare de către Rusia, președintele SUA, Joe Biden, a subliniat că nu crede că acestea ar putea fi utilizate, cel mai probabil, Vladimir Putin “vrea să convingă lumea de faptul că poate schimba dinamica din Europa”. În zadar Biden nu crede și se îngrijorează mai multe decât ucrainenii de o așa-numită “invazie” în Ucraina.
Rachete - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2022
Rusia
Ce rachete a lansat astăzi Rusia în cadrul exercițiilor nucleare - Video
Rusia și SUA au drepturi egale în sfera securității, orice interpretări unilaterale sau un dictat din partea americanilor sunt inacceptabile. Washingtonul avea mai puține motive obiective și drepturi internaționale pentru a bombarda Hiroshima și Nagasaki în 1945, Belgradul în 1999 și Tripoli în 2011 decât are Moscova astăzi - în față faptului desfășurării trupelor și armamentelor ofensive ale Pentagonului și NATO la frontierele Rusiei.
Retragerea trupelor alianței în arealul 1997 este o condiție fără de alternativă pentru securitatea egală și indivizibilă. “Partenerii” occidentali vor fi nevoiți să se obișnuiască cu acest fapt. Provocările militare în sfera intereselor rusești vor provoca doar reacții operative sau răzbunare strategică.
Bombardări confortabile pentru SUA și Alianță ale ”statelor proscrise” nu vor mai exista pe continentul european..

Descurajarea strategică

Pe 19 februarie, în câteva puncte geografice s-au desfășurat exerciții ale Forțelor Nucleare Strategice de descurajare rusești sub supravegherea comandantului suprem al Forțelor Armate ale Rusiei, Vladimir Putin. De asemenea, desfășurarea manevrelor a fost urmărită de la centrul situațional al Kremlinului și de președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko. Sistemele de arme și-au confirmat parametrii militari – toate rachetele hipersonice, de croazieră și balistice au lovit țintele convenționale.
Și-au efectuat cu succes misiunile sistemul mobil de rachete balistice “Iskander” în regiunea Astrahan. Rachetele de croazieră “Kalibr” au fost lansate de pe nava “Graivoron” din Marea Neagră și de pe submarinele Flotei Nordului. Avioanele de vânătoare MiG-31K au realizat atacuri cu rachete hipersonice H-47M2 “Kinjal”, totodată potențialul inamic a fost îngrijorat de apariția simultană a rachetelor “Kinjal” deasupra Mării Baltice și Mării Mediterane. Rachetele hipersonice “Zirkon” au lovit țintele din mare și uscat de pe bordul fregatei “Admiral Gorșkov”. Bombardierele strategice purtătoare de rachetă Tu-95MS au nimicit cu rachetele de croazieră cu bazare aeriană țintele de pe poligoanele “Pemboi” din Komi și Kura, din Kamceatka. În Marea Barenț, distrugătorul submarin nuclear cu destinație strategică “Karelia” a lansat racheta balistică intercontinentală “Sineva”. De pe cosmodromul Plesețke a fost lansată spre Kamceatka racheta balistică intercontinentală “Iars”.
La manevre au participat forțele trupelor de rachetă cu destinație strategică ale Districtului Militar Sud, ale Flotelor de Nord și din Marea Neagră, avioanele Forțelor Aerospațiale ale Rusiei.
Spectrul utilizării sistemelor de rachetă cu diversă rază de acțiune și putere a modelat situația unei escaladări militare, când nu se reușește constrângerea unui bloc la pace cu ajutorul armelor tactice de înaltă precizie, rachete hipersonice și rachete de croazieră cu o rază de acțiune de la 1000 la 5000 de kilometri – cu focoase convenționale (distrugerea non-nucleară a punctelor de control militar). Atunci se recurge la triada nucleară rusă – Forțele Nucleare Strategice, Flota Navală și Forțele Aerospațiale.
În cadrul Forțelor Strategice Nucleare, 95 la sută din sisteme de lansare cu bazare terestră se află în stare de luptă permanentă. Pe lângă rachetele balistice intercontinentale cu focoase nucleare, Rusia poate utiliza la altitudinea de 70 de kilometri deasupra cartierului general al NATO de la Bruxelles arme electromagnetice care vor dezactiva rețelele electrice și vor paraliza toată structura alianței, din Marea Britanie până în Polonia.
La etapa finală a exercițiilor, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov, i-a raportat șefului statului despre exersarea cu succes “a distrugerii garantate a inamicului” cu ajutorul atacului de răspuns al Forțelor Nucleare Strategice. Acest “mesaj” nuclear a ajuns, probabil, până la Washington și Bruxelles, unde se încearcă compensarea umilinței recente din Afganistan cu planuri de război cu o Rusia avansată tehnologic.

Ignoranță continuă

Potrivit datelor Federației cercetătorilor americani, Rusia dispune de 6372 de încărcături nucleare, dintre care peste 1570 sunt desfășurate pe purtătoare în stare de luptă, restul se află în rezervă. Pentru o distrugere totală a Americii de Nord și Europei de Vest este suficientă a zecea parte din arsenalul nuclear rusesc.
Корабли Каспийской флотилии выполнили пуски крылатых ракет по позициям боевиков ИГ в Сирии - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2022
Editoriale
Flotila Caspică a Rusiei controlează regiunea Mării Negre și Marea Mediterană
SUA dispune de 5800 de focoase nucleare, dintre care sunt desfășurate aproximativ 1600, însă armele americane sunt învechite, au probleme legate de rachetele purtătoare. Pe de altă parte, nu există niciun pericol al unei invazii a trupelor Rusiei și OTSC de pe teritoriul Canadei și Mexic. Epoca “hegemoniei” a rămas în istorie, iar bugetele imense ale Pentagonului nu garantează nicio victorie. Un război cu Rusia va deveni o catastrofă pentru SUA și NATO. Mult mai practică și mai sigură ar fi retragerea din Europa și Asia, readucerea militarilor Pentagonului în cazărmile din America de Nord. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Deloc întâmplător MAE al Chinei le-a cerut SUA să ia în considerare îngrijorările Rusiei în problema ucraineană, în paralel ar putea să se agraveze problema Taiwanului.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrell, a declarat cu îngrijorare la Conferința de Securitate de la Munchen despre intențiile Rusiei și Chinei “de a revizui ordinea mondială curentă”. Într-adevăr, mulți din Occident s-au obișnuit să trăiască în bunăstare pe spatele altora – bombardând și jefuit vecinii de pe planetă, invocând orice pretext (Irak, Afganistan, Iugoslavia, Libia, Siria). O astfel de “ordine” dăunează majorității statelor, împiedică dezvoltarea lor.
Noii lideri ai lumii multipolare – Rusia și China – o demontează cu succes prin toate mijloacele diplomatice și tehnico-militare. Caracterul ireversibil al istoriei îl conștientizează inclusiv americanii și europenii cu scaun la cap.
Veteranul războiului din Golful Persic, colonelul armatei SUA Douglas McGregor, a menționat la postul de televiziune Fox News “ignoranța continuă” a președintelui american în domeniul politicii externe, rezumând: “Președintele Biden acționează în așa manieră de parcă interesele Rusiei nu ar conta și nu ar juca niciun rol... Rusia intenționează să demonstreze că noi sunt neputincioși în Europa de Est. Și eu nu observ nicio dovadă a unei susțineri copleșitoare a sancțiunilor împotriva Rusiei în întreaga lume, majoritatea oamenilor consideră pe bună dreptate Ucraina o problemă ce ține de securitatea națională a Rusiei”.
Inclusiv Europa respinge proiectul ucrainean al SUA în plin proces de degradare. Anterior, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat: “Europenii au înțeles că nu se poate obține o securitate solidă fiind împotriva Rusiei, ci doar cu Rusia”. Continuarea politicii agresive a SUA și NATO presupune doar ignorarea de către “miliardul de aur” a vieților și bunăstării a celorlalte șapte miliarde locuitori ai Pământului. O ciocnire a intereselor este inevitabilă, în perspectivă este posibilă o distrugere tehnică-militară a statelor și alianțelor parazite.
Президент РФ Владимир Путин и канцлер ФРГ Олаф Шольц - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Editoriale
Totul va decurge conform planului. Putin și Scholz au polemizat despre război
Fluxul de știri
0