Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Putin și Biden au acceptat propunerea privind organizarea unei noi întâlniri

© AP Photo / Alexander Zemlianichenko / PoolVladimir Putin și Joe Biden
Vladimir Putin și Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Abonare
Palatul Elysee: Putin și Biden au acceptat propunerea lui Macron de a organiza un summit
CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik. Președintele francez Emmanuel Macron a propus organizarea unei întâlniri între liderul rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden - părțile au acceptat propunerea, relatează Palatul Elysee.
"El (Macron) a propus un summit între președintele Biden și președintele Putin, apoi cu toate părțile interesate, privind securitatea și stabilitatea strategică în Europa. Președinții Biden și Putin au acceptat ideea unui astfel de summit în principiu", este menționat în declarație.
Totodată, este precizat că summitul poate avea loc doar dacă „Rusia nu invadează Ucraina”. Moscova respinge categoric planurile pe care i le atribuie Occidentul privind atacul asupra țării vecine.
Agenda summitului va fi pregătită de secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în timpul întâlnirii lor din 24 februarie, a adăugat Palatul Elysee.
Emmanuel Macron și Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2022
Rusia
Putin și Macron au convenit să ia măsuri pentru detensionarea situației în estul Ucrainei
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a confirmat mesajul Parisului despre intenția liderului american. „Președintele Biden a fost de acord în principiu să se întâlnească din nou cu președintele Putin dacă nu va exista o invazie”, a spus ea.
Occidentul acuză Rusia de escaladarea situației din jurul Ucrainei. Kremlinul și Ministerul rus de Externe neagă toate acuzațiile, subliniind că Rusia nu participă la conflictul intern din Ucraina și nu încalcă niciun acord, spre deosebire de Kiev, care refuză să respecte înțelegerile de la Minsk.
Afirmațiile nefondate că Rusia pregătește provocări continuă să vină din Occident, în ciuda returnării trupelor ruse la locurile lor de dislocare permanentă după exercițiile militare. Luni, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu.
La o întâlnire cu Putin, ministrul Apărării a raportat că „unele exerciții se apropie de sfârșit, unele vor fi finalizate în viitorul apropiat”. Districtele militare de sud și de vest au început să returneze trupele la locurile lor de dislocare, a declarat marți jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, general-maiorul Igor Konașenkov.
Drapelul Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2022
Rusia
G7 este deschis pentru dialogul cu Rusia privind securitatea europeană
Fluxul de știri
0