Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Noi condiții de intrare în România și Ucraina: Cum călătorim în țările vecine

© Sputnik / Mihai Carauspașaport
pașaport - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2022
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a actualizat vineri alertele de călătorie. Iată cum putem călători în România și Ucraina.
CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că România și Ucraina au schimbat regulile de intrare în țară.

Cum călătorim în România

În România, au fost introduse noi modificări în completarea formularului digital pentru intrarea în țară. Pentru a merge în țara vecină, moldovenii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în România, față de 24 până acum, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2000 la 500 de lei. Totodată, au fost stabilite unele categorii de persoane exceptate de la completarea PLF (formularul digital de intrare în România).
Potrivit MAEIE, se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România cu următoarele excepții:
Persoanele care prezintă un certificat digital al UE privind COVID-19
În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
avion - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2022
Societate
Noi reguli de călătorie în Belgia

Cum călătorim în Ucraina

Cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina (polița de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina), precum și unul din următoarele documente:
Un document care confirmă primirea unui curs complet de vaccinare cu vaccinuri care sunt incluse de OMS în lista aprobate pentru utilizare în situații de urgență.
Certificat străin COVID care confirmă vaccinarea împotriva COVID-19 cu 1, 2 sau mai multe doze de vaccin, care sunt incluse în lista OMS de aprobate pentru utilizare în situații de urgență sau de recuperare după COVID-19.
Rezultat negativ al unui test PCR sau al unui test rapid pentru determinarea antigenului coronavirus SARS-CoV-2, care se face cu cel mult 72 de ore înainte de intrare.
Totodată, cetățenii Republicii Moldova la intrare în Ucraina (cu excepția celor care dispun de certificate medicale ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19) vor fi impuși să instaleze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile, care se începe la 72 de ore după trecerea hotarului.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2022
Societate
Anunț importat de la Moldovagaz privind plata consumului de gaze pentru luna ianuarie
Fluxul de știri
0