Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Miniștrii de externe G7 vor discuta situația din Ucraina pe 19 februarie

© AFP 2024 / TOBIAS SCHWARZG7 Germania 2022
G7 Germania 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Abonare
CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Întâlnirea miniștrilor de externe din țările G7 cu privire la Ucraina este programată pentru 19 februarie și va avea loc în marja Conferinței de securitate de la München, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Christopher Burger.
Anterior, agenția Kyodo, citând surse, a informat că o întâlnire de urgență a șefilor diplomațiilor țărilor membre G7 privind Ucraina este programată pentru luna februarie în Germania.
„Este de așteptat ca ministrul Afacerilor Externe (al Germaniei, Annalena Burbock – nota red.) să convoace o întâlnire a miniștrilor de externe ai G7 în marja Conferinței de securitate de la München. Discuția despre criza care a apărut din cauza concentrării trupelor rusești în apropierea Ucrainei vor fi continuate acolo", a spus Burger.
Întrebat când va avea loc întâlnirea, reprezentantul Ministerului german de Externe a menționat că aceasta este programată pentru sâmbătă, 19 februarie. Potrivit acestuia, Burbock va avea și alte întâlniri, cum ar fi în formatul ”cvartetului” Germania, SUA, Marea Britanie, Franța, întâlniri cu secretarul general al ONU, ministrul israelian al Apărării, miniștrii de Externe ai Turciei și Iranului.
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Internațional
Erdogan le-a propus lui Putin și Zelenski o întâlnire trilaterală la Istanbul
Moscova a negat în repetate rânduri planurile atribuite Rusiei cu privire la escaladarea situației în jurul Ucrainei și a afirmat în permanență că nu amenință pe nimeni, iar toate aceste declarații sunt folosite ca pretext pentru a desfășura cât mai multă tehnică NATO în apropierea granițelor rusești.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat permanent că scopul poveștilor despre „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor rusești. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
Declarațiile conform cărora Rusia ar pregăti provocări în Ucraina se fac auzite în continuare dinspre Occident, în pofida revenirii trupelor rusești la locurile lor de dislocare după exerciții. Luni, președintele Federației Ruse a avut o întâlnire cu ministrul de Externe Serghei Lavrov și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu. La întâlnirea cu Putin, Ministrul rus al Apărării a raportat că „unele exerciții se apropie de sfârșit, unele se vor încheia în timpul apropiat”. Districtele militare de Sud și de Vest ale Federației Ruse au început să-și întoarcă trupele la locurile de dislocare permanentă, le-a spus marți jurnaliștilor general-maiorul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Rusia
Zaharova a spus cine e adevăratul dușman al Ucrainei
Fluxul de știri
0