Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog, despre o eventuală demisie a Guvernului Gavrilița

© Sputnik / Mihai CarausGuvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Abonare
Experții analizează oportunitatea demisiei Cabinetului de Miniștri și prioritățile cetățenilor moldoveni în momentul de față.
CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. Decizia privind demisia Guvernului Gavrilița ar fi una prematură pentru președintele Maia Sandu. O astfel de decizie însă ar putea fi luată pe la sfârșitul primăverii. De această părere este politologul Anatolie Dubrovschi, care și-a exprimat opinia în studioul Sputnik Moldova.
„Probabil o va face prin mai-iunie. Pentru că acum încearcă să selecteze cadrele potrivite de tehnocrați, cei care au experiență în management, cei care ar putea face față multor sarcini", a menționat politologul.
Potrivit interlocutorului, orice Guvern care va fi învestit, după o eventuală cădere a Guvernului Gavrilița, va fi înlăturat dacă „orientările vor rămâne aceleași”.

„Pentru că aici sunt necesare decizii politice importante, care pot afecta și dezvoltarea economică a țării. Sunt necesare noi principii de politică externă. Trebuie să luăm în considerare experiența altor țări în acest sens - aceeași Ungaria și Israel - și să găsim soluții care să scoată țara din criză", a mai spus Dubrovschi.

Totodată, politologul Dumitru Roibu a atras atenția asupra faptului că în ultima perioadă criticile la adresa autorităților vin atât din partea cetățenilor care locuiesc în interiorul țării, cât și din partea diasporei.
Vizita lui Andrei Rudenko la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Moldova și Rusia
Securitatea regională - consultări politice interministeriale moldo-ruse la Chișinău
„Critica nu este îndreptată împotriva guvernului Gavrilița, ci împotriva autorităților, ceea ce înseamnă majoritatea PAS și președintele”, a spus Roibu.
Expertul a amintit că membrii PAS au ajuns la putere printr-un val de promisiuni mari cum ar fi creșterea pensiilor, combaterea creșterilor de preț din cauza schemelor de corupție și așa mai departe. Drept urmare, a remarcat interlocutorul, „pensiile nu au fost majorate pentru toată lumea, iar majorările în sine nu joacă niciun rol acum, pentru că prețurile au crescut astfel încât oamenii nu au suficiente resurse pentru a plăti facturile la utilități”.
Prin urmare, după cum a spus politologul, chiar dacă Maia Sandu încearcă să-și salveze ratingul prin demiterea Cabinetului de Miniștri al Nataliei Gavrilița, nu va funcționa.
„Greșelile Guvernului sunt sistematice. Și toate acestea provin din cauza poziției președintelui - a faptului că șeful statului a izolat Moldova de unele țări cu care avem relații economice bune și cu care, de altfel, avem interese oarecum similare. Trebuie să lucrăm în această direcție, vorbind despre cooperarea cu Rusia”, a spus Roibu.
În opinia sa, țările mici, printre care și Republica Moldova, ar trebui să dezvolte o politică externă înțeleaptă. Totodată, expertul a precizat că oamenii au risipit deja mitul despre valorile integrării europene. Pentru cetățeni prioritatea în aceste momente este capacitatea de a plăti facturile și de a trimite copiii la școală.
Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Societate
Vor fi sau nu remanieri în Guvern: Ce spune premierul Natalia Gavrilița
Fluxul de știri
0