Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Securitatea regională - consultări politice interministeriale moldo-ruse la Chișinău

Vizita lui Andrei Rudenko la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a găzduit runda ordinară a consultărilor politice interministeriale moldo-ruse.
CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. Delegaţia moldovenească a fost condusă de Ruslan Bolbocean, care este secretar de stat, iar cea rusă de către Andrei Rudenko, viceministrul afacerilor externe, anunță Externele de la Chișinău într-un comunicat de presă.
În cadrul consultărilor a fost examinat un spectru larg de subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale ce vizează stadiul actual și perspectivele dezvoltării dialogului politic, cooperării comercial-economice precum și a interacțiunii în sfera cultural-umanitară.
Interlocutorii au confirmat disponibilitatea ambelor părți pentru consolidarea continuă a dialogului la diferite niveluri cu scopul de a oferi dinamică pentru cooperarea în domeniile de interes reciproc. În context, a fost remarcată importanța unor eforturi conjugate în vederea avansării pe dosarele bilaterale, în special pe cele nedefinitivate.
Oficialii s-au referit la importanța platformei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, pe ordinea de zi a căreia se află mai multe subiecte actuale în relațiile bilaterale. La acest capitol a fost subliniat interesul părților pentru organizarea în perioada următoare a ședinței ordinare a Comisiei.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Societate
Premierul Gavrilița: Va trebui să discutăm cu Guvernul Federației Ruse și cu Gazprom
Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a evidențiat importanța definitivării subiectului ce ține de protecția socială a cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă, fiind confirmată disponibilitatea plenară a părții moldovenești de semnare a Acordului interstatal privind securitatea socială.
În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko a fost, de asemenea, primit de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu.
Diplomații au făcut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, fiind vocalizat interesul comun privind reluarea negocierilor în formatul „5+2”.
De asemenea, a fost reiterată și poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse și evacuarea / distrugerea munițiilor stocate la depozitul militar de la Cobasna. În acest sens a fost confirmată disponibilitatea țării noastre pentru interacțiune pe subiectele menționate.
O temă aparte a discuțiilor a vizat evoluțiile din ultima perioadă referitoare la securitatea regională. Șeful diplomației Republicii Moldova a subliniat importanța identificării unor soluții politice bazate pe dialog și evitarea oricăror scenarii și acțiuni militare, fiind evidențiată importanța respectării stricte a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional, în baza suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor din regiune.
Trupe speciale ucrainene  - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Rusia
Rusia va răspunde dacă cineva va începe să-i ucidă cetățenii
Fluxul de știri
0