Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog, despre arestarea celor cinci foști parlamentari: Oamenilor nu le plac deputații

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaȘedința Parlamentului
Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Abonare
Politologul a vorbit despre posibilele consecințe politice ale arestării celor cinci deputați transfugi.
CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik. Arestarea deputaților înscriși în categoria amatorilor de „turism politic” a fost o bucurie pentru o mare parte din cetățenii moldoveni. Opinia îi aparține comentatorului politic, Anatol Țăranu.

„Cred că mulți oameni din societate au perceput pozitiv arestarea acestor deputați. Unii, cel mai probabil, au exclamat „în sfârșit" la această știre. Atitudinea față de putere în societatea noastră este destul de critică. Moldovenilor nu le plac deputații. În general se crede că aceștia parazitează pe seama dificultăților oamenilor”, a spus expertul în studioul Sputnik Moldova.

La fel, analistul politic este de părere că autoritățile vor încerca să-și îmbunătățească imaginea în acest mod și, se pare, le va reuși.
„Din acest punct de vedere, autoritățile au învins. Nu cred că vor apărea în societate prea mulți care să-i simpatizeze sau să le fie milă de deputații arestați. Ba dimpotrivă. Autoritățile au recurs la o acțiune cu o componentă semnificativă de PR pentru sine și o vor valorifica din plin”, a mai spus Țăranu.
ÎÎn același timp, el privește problema mai larg, analizând în ce măsură se justifică o măsură represivă sau alta și proporționalitatea ei cu infracțiunea.
Violeta Ivanov - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Societate
Ultima oră: Fostei deputate Violeta Ivanov i-a fost schimbată măsura preventivă
„Ce rost a avut arestarea acestor oameni? Structurile noastre, în special Procuratura, percep principiul arestării unei persoane prea lejer, liberal. Cel mai probabil, sunt ghidați în acest sens nu de principiul universal al drepturilor omului, inviolabilitatea persoanei, ci de interesele instituției. Cred că aceasta este o greşeală, o problemă de legislaţie", a conchis politologul.
Amintim, la începutul lunii februarie, în urma perchezițiilor, dintre 13 foști deputați comuniști, cinci au fost reținuți pentru 72 de ore. În timpul interogatoriului, niciunul dintre foștii parlamentari nu a pledat vinovat.
Ulterior, prin hotărâre judecătorească, patru inculpați au fost arestați pentru 30 de zile, iar Violeta Ivanov a fost plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile.
izolator - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Politică
Foștii deputați Artur Reșetnicov, Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc rămân în izolator
Fluxul de știri
0