Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Peskov a explicat cum ar putea Europa să cumpere gaz la un preț mai mic

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaDmitri Peskov
Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Abonare
Europa ar putea cumpăra gazul rusesc la un preț mai mic, dar îl cumpără la un preț ridicat. Dmitri Peskov a explicat de ce se întâmplă acest lucru.
CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik. Țările europene cumpără gaz la prețuri umflate din cauza că au refuzat contracte pe termen lung cu Federația Rusă, a declarat pentru RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

„Președintele (Vladimir Putin - nota red.) a vorbit despre interacțiunea energetică - toate interacțiunile noastre în domeniul furnizării energiei ar trebui să fie cât mai transparente posibil, bazate exclusiv pe piață și pe contracte pe termen lung. De la asta s-au îndepărtat europenii, iar acum cumpără gaz - vorbesc în cifre aproximative - nu cu 300, ci cu 1300. E actual? Mai mult decât atât”, a precizat Peskov.

După cum reiese din prognoza economică de iarnă a Comisiei Europene, anul acesta prețurile la gaze pe piața europeană vor rămâne mai mari decât erau în toamnă, iar scăderea va începe abia în primăvara lui 2023.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Economie
Moldovagaz a efectuat plata către Gazprom pentru o parte din consumul curent de gaz
Contractele futures pe gaz au început să crească semnificativ vara trecută: până la sfârșitul lunii august, prețul lor a crescut de la 250-300 la 600 de dolari pe metru cub, în ​​octombrie a depășit pentru prima dată o mie, iar pe 21 decembrie a atins un maxim istoric de 2190 de dolari.
După aceasta a urmat o ușoară scădere a prețurilor, dar acestea rămân constant ridicate, ceea ce nu s-a observat în întreaga istorie a funcționării huburilor de gaze în Europa.
Experții atribuie acest lucru mai multor factori: niveluri scăzute de umplere în depozitelor subterane europene, aprovizionare limitată de la furnizorii majori și cerere mare de gaze naturale lichefiat în Asia.
Autoritățile țărilor europene au acuzat în repetate rânduri Rusia de faptul că a provocat criza energetică. Vladimir Putin a calificat aceste afirmații drept inepții. El a amintit că i-a propus Bruxelles-ului să rămână la contractele pe termen lung pentru furnizarea de materie primă, dar Comisia Europeană a insistat asupra prețurilor de piață, ceea ce a dus în cele din urmă la o criză.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Societate
Spînu spune când ar putea să se reducă tariful la gaz
Fluxul de știri
0