Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

IGSU atenționează: Apelurile false pot duce la adevărate tragedii

© Sputnik / Мирослав РотарьIGSU
IGSU - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Abonare
IGSU a venit cu o statistică ce ține de apelurile false care au fost recepționate la numărului unic de urgență 112.
CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează că apelurile false tergiversează intervenția echipelor de pompieri în misiuni reale.
Anul trecut au fost înregistrate 383 de intervenții a echipelor de pompieri și salvatori la apeluri false, iar de la începutul anului 2022 angajații instituție au mers în 48 de misiuni cu apeluri false. Cele mai dese apeluri care se constată a fi false sunt alertele cu bombă, tentativele de suicid, sau amenințări de aruncare în gol.
”În cazul apelului neconfirmat de la Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga” unde pe 1 ianuarie 2022 au fost mobilizați 65 de salvatori și pompieri cu 11 unități de tehnică a înregistrat cheltuieli din bugetul de stat de peste 7 mii de lei, iar alertele cu bombă neconfirmate dintr-un centru comercial de pe strada Arborilor din Chișinău a dus la cheltuirea a peste 6 mii de lei”, precizează IGSU.
Mai mult, participare echipelor IGSU la astfel de misiuni duce la tergiversarea intervențiilor reale.
Intervenții pirotehnice, alertă cu bombă - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2022
Societate
Autorul alertelor false cu bombă: Un minor dirijat din străinătate
Un caz de acest fel a fost înregistrat în data de 8 februarie, în localitatea Chetrosu, raionul Anenii Noi. Potrivit primelor informații, un panou publicitar risca să cadă, iar pentru intervenție a fost trimis un echipaj de pompieri din unitatea Dobrogea. Ajunși la fața locului, salvatorii nu au confirmat situația, însă în același timp, în orașul Sângera din municipiul Chișinău, o locuință de pe strada Alexandru cel Bun a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului au fost trimise alte două echipaje din de pompieri din sectorul Botanica, întrucât echipa de pompieri din Dobrogea nu reușea să ajungă.
De Ziua Europeană a numărului unic de urgență 112, salvatorii atenționează că apelarea Serviciului 112 trebuie făcută doar în situații de risc, în caz contrar, misiunile acestora necesită cheltuieli suplimentare și intervenția salvatorilor, polițiștilor și a medicilor în misiuni non urgente.
112 și La Strada, uniți împotriva violenței - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Societate
Fac farse în timp ce cineva, undeva moare: Cele mai trăsnite apeluri false la 112 - VIDEO
Fluxul de știri
0