Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fac farse în timp ce cineva, undeva moare: Cele mai trăsnite apeluri false la 112 - VIDEO

© Sputnik / Mihai Caraus112 și La Strada, uniți împotriva violenței
112 și La Strada, uniți împotriva violenței - Sputnik Moldova, 1920, 25.01.2022
Abonare
Fiecare al doilea apel efectuat la Serviciul Unic de Urgență este fals sau abuziv. Oamenii „puși pe glume” sună la 112 fără să aibă o urgență reală, fac farse sau înjură operatorii. Se întâmplă în timp ce poate cineva, în altă parte, are cu adevărat nevoie de ajutor.
Mulți oameni sună la Serviciul Unic de Urgență doar pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a face precizări legate de facturi, furnizarea curentului electric, a gazului, dar și pentru alte lucruri bizare ce nu țin de competența ambulanței, poliției sau a pompierilor.
Așa arată rutina zilnică a operatorilor de la 112, pe umerii cărora stă o responsabilitate enormă - să distingă un apel abuziv de altul în care este semnalată o urgență reală. Misiunea nu este deloc simplă, dacă ținem cont că zilnic aceștia recepționează în medie 7000 de apeluri, iar jumătate din ele, potrivit statisticii, sunt false. Orice greșeală poate costa viața unui om care se află la celălalt capăt al firului.
Apelurile abuzive sunt uneori cu adevărat trăsnite.

”Puteau să sune să întrebe ora sau puteau să sune să ne întrebe ce mai facem. Îmi cerea numărul personal că el vrea să discute. Dar după asta puteau să solicite ambulanța, poliția că s-a întâmplat ceva cu ei. Și din acest motiv noi nu putem să îi neglijăm”, a declarat operatorul 112 Tatiana Cibotari pentru Sputnik Moldova.

Anul trecut, o persoană a sunat de peste trei mii de ori la Serviciul Unic pentru a anunța diferite încălcări, cel mai des pentru a reclama cazuri de comerț ilegal. Și astfel de persoane sunt multe. De curând au mai apărut alte două care sună cu regularitate fără necesitate reală.

”Persoana care sună de la sud nu spune nimic, doar pune muzică religioasă. Cel de la nord vorbește și spune că îi este rău pentru că a consumat alcool. El nu sună niciodată treaz, numai în stare de ebrietate. Poate să ne povestească un film, desene animate. Chiar în seara de Revelion în sectorul Ciocana s-a stins lumina. Am avut foarte multe apeluri, linia a fost foarte încărcată la noi. Pur și simplu ne apelau și considerau că noi trebuie să venim să le facem lumina”, spune operatorul 112 Maxim Melnic.

Reprezentanții Serviciului Unic de Urgență atenționează că toate aceste glume de prost gust duc la suprasolicitarea sistemului de apel, iar în timp ce operatorii recepționează apeluri abuzive, cineva în altă parte așteaptă disperat să i se ofere ajutor.
Din numărul total de aproximativ 2 560 000 de apeluri recepționate anul trecut, aproape 70 la sută au fost pentru ambulanță. Urmează în clasament poliția și pompierii.

”În anul 2021 s-a observat o creștere a solicitărilor de ambulanță. Oamenii se confruntă cu situații legate de tensiune, în special hipertensiune sau cefalee. Și se mai întâmplă că mai avem părinți care nu cunosc ce trebuie să facă în anumite situații, dacă copiii se simt prost”, spune specialistul în relații publice al Serviciului 112 Ana Carpovici.

Pe lângă faptul că recepționează sute de apeluri zilnic, operatorii 112 spun că de multe ori sunt afectați emoțional de drama și necazul persoanelor care îi apelează.

”Este destul de stresant serviciul nostru pentru că nu știi ce va fi în spatele receptorului. Poate să fie un accident, un incendiu, poate să fie o tentativă de suicid și trebuie să fii permanent pregătit emoțional de orice situație. Ar fi ideal ca noi să lăsăm aici toate apelurile și o dată ce schimbăm uniforma să ne ducem acasă cu bună dispoziție și fără ca să fim cumva afectați emoțional”, spune Tatiana Cibotari.

112 este numărul unic pentru apelurile de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Serviciul funcționează în regim non-stop și poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil.
Serviciul național unic pentru apelurile de urgență a devenit operațional în țara noastră în iulie 2018.
Fluxul de știri
0