Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ambasadorul Rusiei în România, convocat la Ministerul de Externe

© Photo : Ambasada Federației Ruse în RomâniaValeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România
Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Abonare
Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, a fost convocat, joi, 10 februarie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru o discuție la nivel de secretar de stat.
BUCUREȘTI, 11 feb – Sputnik, Bogdan Duca. Potrivit comunicatului emis de MAE, ambasadorul Federației Ruse a fost primit de către secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota.
Acesta a ținut să dea asigurări ambasadorului rus că facilitatea antirachetă de la Deveselu are un scop exclusiv defensiv, și că nu există nicio intenție sau posibilitate de amplasare în cadrul acestei facilități de rachete de tip ofensiv.
În cadrul unei conferințe de presă din 9 februarie, ambasadorul Federației Ruse atrăsese atenția că sistemul de la Deveselu, chiar în calitate de sistem defensiv, creează un dezechilibru în raportul de forțe dintre NATO și Federația Rusă, relațiile dintre NATO și URSS, mai apoi Federația Rusă, fiind gândite pe menținerea unui echilibru de forțe între cele două mari puteri.
Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Analize și opinii
De ce dislocarea noilor trupe NATO în România este o amenințare directă pentru Moldova
De asemenea, secretarul de stat român a discutat cu ambasadorul Federației Ruse despre activitatea Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale. Această Comisie a avut deja 5 sesiuni de lucru, ultima în noiembrie 2019.
Ambasadorul Kuzmin vorbise pe 9 februarie despre nivelul scăzut al relațiilor dintre Federația Rusă și România, atrăgând atenția asupra refuzului autorităților românești de a purta un dialog cu Rusia și de a găsi împreună cu Rusia soluții la problemele din relațiile celor două state.
Întrebat de Sputnik de ce la evenimentele ambasadei Rusiei la București, deși sunt onorate de prezența unor personalități culturale și din lumea academică românească, instituțiile statului român preferă să nu fie prezente sau trimit reprezentanți de rang ierarhic inferior, ambasadorul Kuzmin a acuzat pentru aceasta consecințele ”mișcărilor tectonice” din strategia geopolitică românească din ultimii 20 de ani.
De altfel, în contextul în care însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la București, rang diplomatic inferior celui de ambasador, are întâlniri politice la cel mai înalt nivel (președinte, premier, miniștri, liderii celor două Camere ale Parlamentului), MAE a considerat necesar ca dialogul său cu ambasadorul Federației Ruse să fie mediat de un secretar de stat.
Militari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Internațional
Un convoi cu tehnică militară americană a intrat în România - restricții rutiere
Fluxul de știri
0