Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO ia în calcul dislocarea grupurilor de luptă în România, lângă Marea Neagră

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaNATO
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Abonare
NATO ia în considerare posibilitatea desfășurării unor grupuri de luptă în România.
CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. NATO ia în considerare posibilitatea desfășurării unor grupuri de luptă în România, în regiunea Mării Negre, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Boris Johnson.
"Examinăm acum posibilitatea prezenţei pe termen lung în sud-estul alianţei. Acum avem grupuri de luptă în Țările Baltice şi Polonia. Examinăm posibilitatea dislocării unor grupuri similare în regiunea Mării Negre din România", a adăugat el.
De asemenea, Stoltenberg a adăugat că astăzi armata Ucrainei este pregătită mult mai bine decât în anul 2014.
“Ele (forțele armate ucrainene) sunt echipate mai bine, sunt pregătite mai bine, se descurcă mai bine”, a spus el.
Potrivit secretarului general al NATO, “Marea Britanie și alți membri ai Alianței acordă sprijin forțelor armate ale Ucrainei pentru ca acestea să fie în stare să se apere, e dreptul fiecărei națiuni”.

Stoltenberg amenință Rusia cu sancțiuni și cu trupe combatante

Prim-ministrul britanic Boris Johnson și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au făcut și alte declarații importante la conferința ținută joi la sediul NATO de la Bruxelles.
Президент РФ В. Путин провел совещание с руководством министерства обороны РФ и предприятий ОПК - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Rusia
Putin: Trebuie să obținem de la SUA și NATO garanții consfințite juridic
Stoltenberg a avertizat că este un „moment periculos” pentru Europa pentru că Rusia concentrează trupe în apropierea Ucrainei și organizează exerciții militare comune în Belarus, dar a reiterat oferta unor discuții cu Moscova.
Jens Stoltenberg, vorbind alături de premierul britanic Boris Johnson, a declarat că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de externe Serghei Lavrov, oferindu-se să discute modalitatea de a oferi mai multă transparență în ceea ce privește exercițiile militare, precum și controlul armelor nucleare.
„Acesta este un moment periculos pentru securitatea europeană”, a declarat Stoltenberg, care a adăugat că „numărul forțelor rusești crește. Timpul de avertizare pentru un posibil atac scade”.
Secretarul general al NATO a vrut să arate că Alianța ar fi defensivă, chiar dacă a vorbit de creșterea numărului de trupe ofensive în zona de Est, adică în apropiere de Rusia:
„NATO nu este o amenințare la adresa Rusiei, dar trebuie să fim pregătiți pentru ce e mai rău, rămânând totodată ferm angajați în găsirea unei soluții politice”, a spus Stoltenberg.
El a adăugat că Rusia trebuie să aleagă între o soluție diplomatică la criza Ucrainei sau să se confrunte cu sancțiuni economice din partea Occidentului și o prezență militară sporită a forțelor NATO în țările din estul alianței.
„Rusia are de ales: ei pot alege fie o soluție diplomatică – iar noi suntem gata să ne așezăm la masa de discuții – dar dacă vor alege confruntarea, vor plăti un preț mai mare”, a amenințat Stoltenberg.
"Vor exista sancțiuni economice. Va exista o prezență militară NATO sporită în partea de Est a Alianței, iar Marea Britanie este într-adevăr o parte importantă a acesteia", a adăugat secretarul general al NATO.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Rusia
Lavrov: Negocierile cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate nu s-au încheiat
Fluxul de știri
0