Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Negocierile cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate nu s-au încheiat

© Photo : Пресс-служба Госдумы РФ / Accesați arhiva multimediaMinistrul rus de Externe Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Abonare
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a răspuns în direct la întrebările jurnaliștilor de la posturile de radio „Sputnik”, ”Eho Moskvî”, ”Govorit Moskva” și ”Komsomolskaia Pravda”.
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Negocierile cu privire la garanțiile de securitate cu SUA și NATO nu s-au încheiat, în răspunsurile lor la propunerile rusești este un grăunte rațional, a declarat șeful MAE rus în interviu.
„Eu nu pot să spun că negocierile s-au încheiat, pentru că acum... Vedeți, americanii și cei de la NATO, după cum știți, au studiat mai bine de o lună niște propuneri extrem de simple care se conțin în proiectul de tratat cu Washington și acordul cu Alianța Nord-Atlantică. Am primit abia alaltăieri răspunsuri care, într-un stil atât de occidental, complică intenționat lucrurile în multe privințe, dar există și un grăunte rațional, după cum am mai spus, în chestiunile secundare”, a spus ministrul.
„Lavrov a declarat că va trimite o solicitare tuturor omologilor săi cu privire la modul în care țările lor vor realiza prevederile OSCE despre indivizibilitatea securității.
„Astăzi, după cum am avertizat de fapt, astăzi le voi expedia solicitări oficiale tuturor omologilor mei cu un apel direct să explice oficial cum au de gând să realizeze, în condițiile istorice actuale, obligațiile pe care țările lor le-au semnat la cel mai înalt nivel”, a comunicat el.
Totodată, ministrul a menționat că „Occidentul ‘”smulge” din prevederile OSCE privind indivizibilitatea securității doar ceea ce-i trebuie”.

Răspunsul NATO este extrem de ideologizat

Serghei Lavrov a subliniat diferența fundamentală dintre cele două răspunsuri date Rusiei - din partea SUA și din partea NATO. Astfel, a subliniat ministrul, dacă răspunsul SUA poate fi numit un model de decență diplomatică, atunci răspunsul NATO la propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate este extrem de ideologizat.
„Răspunsul, pe fondul hârtiei care ne-a fost trimisă de NATO, răspunsul american este aproape că un model de decență diplomatică. Răspunsul de la NATO este într-atât de ideologizat, afirmă într-atât exclusivitatea Alianței Nord-Atlantică, misiunea ei deosebită, predestinația deosebită, încât mi-a fost chiar puțină rușine pentru cei care au scris aceste texte”, a spus Lavrov.
Drapelul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Politică
Impunerea sancțiunilor de către SUA va fi echivalentă cu ruperea relațiilor – Lavrov
SUA și NATO au transmis miercuri răspunsurile la propunerile cu privire la garanțiile de securitate. Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că în cazul în care SUA vor solicita să nu fie publicat răspunsul lor la propunerile rusești, Moscova va respecta această condiție.
Totodată, ministrul a adăugat că esența reacției Washingtonului, evident, ar merita să fie cunoscută de opinia publică din Rusia și din alte țări.
La sfârșitul anului 2021 Rusia a dat publicității proiectele de tratate cu SUA și NATO cu privire la garanții de securitate. Moscova, în special, cere partenerilor occidentali garanții juridice a angajamentului de a nu extinde NATO spre Est, de a nu accepta Ucraina în blocul militar și de renunța la crearea bazelor militare în statele post-sovietice.
De asemenea, propunerea conține un punct cu privire la desfășurarea armelor ofensive ale NATO la frontierele Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est la pozițiile de până la 1997.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2022
Rusia
Ministrul rus de Externe a fost întrebat dacă va fi război: Ce a răspuns Serghei Lavrov
Fluxul de știri
0