Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandalos: șeful IGP recunoaște că i-a cerut comandatului Fulger să-și dea demisia

© Sputnik / Mihai CarausInspectoratul General al Politiei (IGP)
Inspectoratul General al Politiei (IGP) - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, confirmă autenticitatea înregistrării discuției cu șeful de la „Fulger”, Cazimir Trocin, făcută publică pe internet, în care îi cere să-și dea demisia.
CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. Marți, 8 februarie, în presă a apărut o înregistrare audio în care șeful IGP, Iurie Podarilov, îi cere comandantul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”, Cazimir Trocin, să plece din funcție „cu binișorul”, în caz contrar, el va dispune să fie efectuate mai multe controale care, potrivit lui Podarilov, ar urma să-i afecteze pe mai mulți angajați din subordinea lui Trocin.
Presa scrie că discuția dintre cei doi ar fi avut loc pe data de 20 septembrie 2021, în timp ce Cazimir Trocin se afla în concediu medical. Acesta ar fi fost chemat la o discuție cu șeful IGP, în biroul acestuia.
Din înregistrarea audio se înțelege că Podarilov îi cere lui Trocin să plece din funcția sa pentru că „nu ar face parte din echipă”, dar fără a invoca un motiv concret. Ulterior, șeful de la IGP a menționat că dacă Trocin nu va da curs solicitării sale de a pleca din funcție, acesta va dispune să fie efectuate mai multe controale care, potrivit lui Podarilov, ar urma să-i afecteze pe mai mulți angajați din subordinea comandantului de la „Fulger”. La rândul său, Trocin a precizat că se va mai gândi la această propunere.
Mai jos puteți asculta întreaga discuție dintre cei doi.
Astfel, după ce comandantul de la „Fulger” nu a dat curs solicitării de demisie, pe numele lui Trocin a fost inițiată o anchetă de serviciu care este desfășurată până în prezent de către Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA).
Ulterior, șeful de la IGP a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că Trocin a fost suspendat din funcție pe motivul inițierii anchetei de serviciu pe numele acestuia. Ancheta a fost inițiată în urma unor plângeri depuse de către angajații de la „Fulger” în adresa lui Trocin. Aceștia s-au plâns într-o scrisoare deschisă că instituția în care activează se confruntă cu presiuni și destabilizări create intenționat, având drept scop preluarea conducerii de către alte persoane.
În urma apariției în spațiul public a înregistrării audio, echipa Sputnik Moldova a solicitat o reacție din partea șefului IGP. Acesta a confirmat că o asemenea discuție a avut loc cu Trocin, dar a menționat că „unele secvențe sunt rupte din context”.
„Sistemul necesită o schimbare și o resetare completă, astfel, domnului Trocin i s-a propus o altă funcție decât cea pe care o ocupa, analogică, tot de conducere, pentru a nu pleca din sistem. Mai mult, pot spune că unii dintre conducători care au activat nu au fost integri, astfel trebuie de făcut schimbări”, a precizat Iurie Podarilov pentru Sputnik Moldova.
Cazimir Trocin a fost numit comandant al BDS „Fulger” la 21 august 2020, atunci când ministrul de Interne era Pavel Voicu. După ce Cazimir Trocin a fost suspendat din funcție, fostul șef al penitenciarului Pruncu, Ion Bucliș, asigură interimatul funcției de comandant al Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.
Polițist - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Societate
Riscă să rămână fără funcție: Ce a făcut un polițist din nordul țării
Fluxul de știri
0