Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova va primi ajutor financiar nerambursabil din partea României

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Țara noastră va primi un ajutor financiar nerambursabil din partea României în valoare de 100 de milioane de euro. Cum vor fi cheltuiți banii.
CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, miniștrii a aprobat semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și cel al României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România pentru țara noastră.
Este de menționat faptul că în cadrul ședinței comune a celor două Guverne din Moldova și România, care va avea loc vineri, 11 februarie, acest Acord urmează să fie semnat. Anterior, premierul Natalia Gavrilița a precizat că proiectele spre care vor merge banii, urmează să fie convenite de ambele părți în cadrul unor discuții ulterioare.

„În primul rând ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplimenteze sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională și Locală. Asta ar însemna o contribuție consistentă a României la dezvoltarea regiunilor și satelor din Republica Moldova, prin finanțarea unor obiecte sociale și de infrastructură. Este vorba de grădinițe, școli, sisteme de canalizare, stații de epurare, iluminare stradală și proiecte de antreprenoriat social”, a declarat Natalia Gavrilița.

Conform proiectului de hotărâre, Acordul cuprinde prevederi care vizează dezvoltarea cooperării în domenii de activitate cum ar fi sectorul energetic, infrastructura de transport, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice și infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și patrimoniu, cercetare, precum și turism.
Acordul are ca obiectiv stabilirea condițiilor și a mecanismelor în baza cărora România poate acorda asistență tehnică și financiară de la bugetul de stat în beneficiul Republicii Moldova. Noul Acord îl va înlocui pe cel semnat la 27 aprilie 2010, care a expirat pe 28 martie 2021.
Precizăm că vineri, 11 februarie, la Chișinău va avea loc ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, cu participarea prim-miniștrilor Natalia Gavrilița și Nicolae-Ionel Ciucă.
Ședința comună se va desfășura la Palatul Republicii, în sala mare, începând cu ora 10:55. După încheierea ședinței comune, va avea loc semnarea Acordurilor și tratatelor bilaterale. La ora 12:05, prim-miniștrii ambelor state vor susține o conferință de presă în holul Palatului Republicii.
Opinie: Creșterea prețurilor ar putea duce la căderea Guvernului Gavrilița până în martie - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Podcasturi
Opinie: Creșterea prețurilor ar putea duce la căderea Guvernului Gavrilița până în martie
Fluxul de știri
0