Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Creșterea prețurilor ar putea duce la căderea Guvernului Gavrilița până în martie

Opinie: Creșterea prețurilor ar putea duce la căderea Guvernului Gavrilița până în martie
Abonare
Prețurile majorate, salariile și pensiile mici, șomajul și sărăcia sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă astăzi cetățenii Republicii Moldova.
Potrivit unui sondajul de opinie publică, realizat de către CBS Researche la comanda IDIS Viitorul și ISPRI, îngrijorarea societății moldovenești față de prețurile mari a atins cote istorice. Aproape 74 la sută dintre moldoveni au declarat că cea mai mare problemă pentru ei este creșterea prețurilor, în comparație cu 45 la sută înregistrate în februarie 2021.
Analistul politic Roman Mihăeș este de părere că Guvernul Gavrilța nu este capabil să gestioneze această criză, iar prețurile majorate la diferite produse și servicii ar putea duce chiar și la căderea actualului Executiv.
”Avalanșa de prețuri ar putea duce chiar și la căderea Guvernului, ori asta trebuie să urmeze. Încrederea cetățenilor în premierul Natalia Gavriliță este foarte mică, ceea ce denotă că Executivul nu s-a isprăvit în această criză. Trebuie să fie înlocuit tot Cabinetul de Miniștri, fie cel puțin unii miniștri de bază”, declară Mihăeș.
Totodată, expertul menționează că cele șase luni de zile care s-au scurs de la instalarea actualului Guvern și rezultatele sondajelor de opinie, care măsoară pulsul societății, ar trebui să determine primele persoane în stat, în special președintele țării, să facă schimbări în Guvern.
”Mai este timp până în martie, până atunci trebuie efectuate schimbări în Executiv. Dacă Guvernul nu va fi înlocuit cu alți oameni, poate fi constituit din tehnocrați, atunci ar putea fi dat jos de opinia străzii”, mai spune expertul.
Sondajul mai arată că 29% din cetățeni spun că o problemă stringentă pentru familiile lor sunt șomajul și lipsa locurilor de muncă. Alți 27% – sărăcia.
Corupția ocupă locul cinci în topul temerilor cetățenilor. Aproape 16% din respondenți au spus că aceasta este o problemă mare pentru societate.
Potrivit aceluiași sondaj, premierul Natalia Gavrilița este cotată cu doar 0,3 la sută din încrederea cetățenilor.
Fluxul de știri
0