Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decizie de ultimă oră a Guvernului privind compensațiile la gaz pentru consumatori

© Sputnik / Miroslav RotariAragaz
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Cabinetul de Miniștri s-a întrunit astăzi în ședință și a aprobat o hotărâre privind acordarea compensațiilor la gaz consumatorilor non-casnici.
CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a alocat bani din Fondul de intervenție al Guvernului pentru acordarea compensațiilor la gaz consumatorilor non-casnici. Acestora li se va compensa diferența de preț în urma majorării tarifelor la gazele. Executivul a alocat 60 de milioane de lei în acest sens, bani care vor fi folosiți pentru compensarea consumului din lunile ianuarie, februarie și martie.
Precizăm că în cadrul ședinței din 1 februarie a Comisiei pentru Situații Excepționale s-a luat decizia ca Guvernul să compenseze până la 150 de metri cubi de gaze pentru consumatorii casnici și până la 500 de metri cubi pentru consumatorii non-casnici din sectorul privat, ca urmare a majorării tarifelor.
Astfel, consumatorii non-casnici vor primi compensații pentru primii 500 de metri cubi consumați, în proporție de 100% din diferența dintre prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale din luna de facturare și prețul respectiv din luna decembrie 2021, după majorarea inițială. n facturile emise vor fi indicate separat suma totală pentru serviciile prestate, mărimea compensației și suma care urmează să fie achitată de către fiecare consumator după recalculare.

Sprijinul Guvernului va fi oferit în mod retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022, urmând să fie acordat și pentru lunile februarie și martie ale anului curent.
Amintim că „Moldovagaz” a îndemnat consumatorii non-casnici să achitate în cât mai scurt timp facturile pentru gazul consumat în ianuarie, dar și pentru prima jumătate a lunii februarie, astfel încât întreprinderea moldovenească să-și poată onora plățile curente către ”Gazprom”.
Anterior a devenit cunoscut faptul că în februarie, gazul pentru Moldova va fi mai ieftin cu 100 de dolari, însă tariful la gaz pentru consumatorii finali nu va fi redus.
Cauza este metodologia de calculare a tarifului și problema nesoluționată deocamdată a devierilor financiare, a declarat șeful ”Moldovagaz”, Vadim Ceban.
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Moldova și Rusia
Consilier prezidențial: Guvernul este responsabil de auditului datoriei față de ”Gazprom”
Fluxul de știri
0