Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Există riscul rezilierii contractului cu ”Gazprom” dacă Chișinăul va rămâne pe poziții?

Există riscul rezilierii contractului cu ”Gazprom” dacă Chișinăul va rămâne pe poziții?
Abonare
Administrația ”Gazprom” a acuzat autoritățile de la Chișinău că are o abordare unilaterală în ceea ce ține de organizarea auditului datoriei ”Moldovagaz”, menționând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021.
Economistul Roman Chircă declară că auditul trebuie să fie avizat de către Consiliul de Administrare al ”Moldovagaz”, iar pentru asta e nevoie ca atât autoritățile de la Chișinău, cât și ”Gazprom” să ajungă la un consens în vederea efectuării unui audit de o companie terță internațională, care să nu fie părtinitoare.

”Nu cred că există riscul rezilierii contractului cu Gazprom. Cea mai bună situație ar fi ca Guvernul și ”Gazprom” să identifice o companie terță, care să facă acest audit, care să mulțumească ambele părți. De altfel va exista și în continuare această incertitudine”, declară Roman Chircă.

Mai mult, expertul menționează că Republica Moldova ar fi început deja să întoarcă datoria istorică a malului drept al Nistrului față de ”Gazprom” prin decizia de alocare a 1,4 miliarde de lei (75,6 milioane de dolari) pentru cesionarea unei părți a datoriei istorice a Termoelectrica față de ”Moldovagaz”.
”Moldova, de facto, a început întoarcerea datoriei istorice, mă refer aici la suma alocată de Guvern Întreprinderii de Stata ”Energocom”, bani pe care au fost transferați către ”Moldovagaz”, respectiv ”Gazprom”, mai spune Roman Chircă.
Amintim că Gazprom precizează că această abordare unilaterală a Chișinăului în acest caz nu poate garanta un audit obiectiv și transparent, iar Consiliul de Supraveghere al ”Moldovagaz” ar putea să nu aprobe rezultatele acestuia.
De altă parte, consilierul președintelui Republicii Moldova, membrul Consiliu de observatori al SA ”Moldovagaz” Veaceslav Negruță susține că responsabilă pentru efectuarea auditului datoriei ”Moldovagaz” este doar partea moldovenească, acest fapt fiind confirmat în Protocolul semnat octombrie de ”Gazprom” cu țara noastră.
Negruța a explicat că ”Punctul 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021 spune clar că partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor ”Moldovagaz” și doar raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA ”Moldovagaz”.
El a dat asigurări că un audit independent al datoriilor și penalităților pretinse între cei doi agenți economici este în interesul tuturor, inclusiv al ”Gazprom” și ”Moldovagaz”.
Fluxul de știri
0