Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Câte miliarde primește Ucraina pentru tranzitul gazului rusesc

© Sputnik / StringerComplex de pregătire a gazelor pentru exportul în Ucraina
Complex de pregătire a gazelor pentru exportul în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Reprezentantul permanent la UE Cijov: Ucraina primește miliarde de dolari, dar nu face nimic pentru modernizarea rețelei de transport gaze.
CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Ucraina primește 2-3 miliarde de dolari pe an pentru tranzitul „combustibilului albastru” rusesc către țările europene, iar pentru modernizarea rețelei respective de transport a gazelor nu face nimic, a spus într-un interviu RIA Novosti Vladimir Cijov, reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a anunțat anterior că intenționează să obțină opinia Ucrainei cu privire la ”Nord Stream – 2” în procesul de certificare a acestui proiect.
"Este clar de ce Ucraina este interesată să participe la acest proces: ea primește pentru tranzit de la două până la trei miliarde de dolari. Cum ar fi, banii din aer. Și totodată nu face nimic pentru a moderniza rețeaua de tranzit construită încă în epoca sovietică. Acolo mai sunt pompe produse încă în anii '70 ai secolului trecut. Eu nu mai vorbesc despre gradul de uzură, inclusiv a țevilor înseși", a menționat el.
"Pe de altă parte, europenii au și propriul interes. Doar dacă va înceta tranzitul prin Ucraina, cine îi va da țării acești bani? Și ce se va întâmpla cu Ucraina fără acești bani? Comisia Europeană înțelege foarte bine această situație. ”, a adăugat Chijov.
Extracția gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Economie
”Gazprom” a crescut cererile pentru pomparea gazelor prin Ucraina
Federația Rusă a declarat în mod repetat că ”Nord Stream – 2”, împotriva căruia se pronunță activ Statele Unite, care își promovează în UE propriul gaz natural lichefiat, precum și Ucraina, care se teme să nu piardă tranzitul, este avantajos din punct de vedere comercial pentru Europa și îndemnat să înceteze menționarea acestuia în contextul oricărei politizări. Moscova a declarat, de asemenea, că intenționează să păstreze tranzitul fazelor prin Ucraina.
Fluxul de știri
0