Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

”Moldovagaz” s-a adresat cu un apel către consumatori

© Sputnik / Mihai CarausКвитанций на фоне газовой плиты
Квитанций на фоне газовой плиты - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Abonare
Până pe 20 februarie, ”Moldovagaz” trebuie să achite 100 de milioane de dolari pentru gazele naturale consumate.
CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. SA „Moldovagaz” s-a adresat consumatorilor noncasnici cu rugămintea de a fi achitate în termene optime facturile pentru gazul consumat.
”În scopul asigurării respectării de către SA „Moldovagaz” a obligațiilor contractuale de plată, asumate față de furnizor, rugăm consumatorilor noncasnici să efectueze, în termen cât mai optim posibil, plata contravalorii volumului de gaze naturale consumat”, este menționat într-un comunicat al întreprinderii.
„Moldovagaz” anunță totodată despre finalizarea procesului de citire a indiciilor echipamentelor de măsurare și facturare a gazelor naturale furnizate consumatorilor noncasnici pentru luna ianuarie 2022. Facturile de platăpentru ianuarie 2022 au fost expediate deja consumatorilor noncasnici.
Amintim că, pe 14 decembrie, ”Moldovagaz” a solicitat plăți în avans pentru gaze de la consumatorii noncasnici. După cum a menționat întreprinderea, ținând cont de situația actuală de pe piața gazelor naturale, pentru a îndeplini obligațiile de plată și a minimiza riscurile de limitare a aprovizionării cu gaze după data de 20 decembrie a anului curent, întreprinderea a apelat la consumatorii noncasnici cu solicitarea de a-și îndeplini obligațiunile contractuale cu Furnizorul de servicii publice și să plătească până la 15 decembrie 2021 costul gazelor naturale consumate în noiembrie, precum și să ia în considerare suplimentar posibilitatea unei plăți în avans până la 20 decembrie 2021 a costului gazelor consumate în prima jumătate a lunii decembrie a anului curent.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Societate
Președintele Moldovagaz: Noul tarif la gaz acoperă doar un sfert din cheltuieli
Deconectarea instalațiilor de utilizare a gazelor de la rețea la consumatorii finali noncasnici este posibilă în cazul încălcării termenului de plată, stipulat în contractul de furnizare a gazelor naturale, încheiat între acesta și Furnizorul serviciului public.
Totodată, a devenit cunoscut faptul că în februarie, gazul pentru Moldova va fi mai ieftin cu 100 de dolari, însă tariful la gaz pentru consumatorii finali nu va fi redus.
Cauza este metodologia de calculare a tarifului și a problema nesoluționată deocamdată a devierilor financiare, a declarat șeful ”Moldovagaz”, Vadim Ceban.
"În metodologia ANRE există noțiunea de tarif mediu anual, care este calculat pe baza previziunilor noastre. Acum este de 620 de dolari (pentru mia de metri cubi – n.n.). În același timp, nimeni nu a anulat așa-zisele abateri financiare", a spus Ceban într-o emisiune online.
Șeful „Moldovagaz” a mai comunicat că, până pe 20 februarie, ”Gazpromului” trebuie să i se achite 100 de milioane de dolari.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Economie
Vadim Ceban: Gazprom a fost întotdeauna loial Moldovei
Fluxul de știri
0