Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Președintele Moldovagaz: Noul tarif la gaz acoperă doar un sfert din cheltuieli

© Sputnik / Mihai CarausГлава "Молдовагаз" Вадим Чебан
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Abonare
Vadim Ceban a declarat că majorarea tarifului la gazele naturale nu va rezolva complet problema devierilor financiare negative ale companiei furnizor.
CHIȘINĂU, 1 feb - Sputnik. Tariful aprobat de ANRE în data de 28 ianuarie 2022 include doar un sfert din totalul devierilor financiare ale Moldovagaz, respectiv 515,33 milioane de lei. Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram.

„În total, în 2021, Moldovagaz a acumulat devieri negative de tarif în valoare de 2.061,3 milioane lei din cauza nereturnării costului efectiv plătit al gazelor naturale din tariful de furnizare de către consumatorii finali”, a declarat Ceban.

Anterior președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a mai anunțat pe canalul său de Telegram că prețul de achiziție al gazelor naturale pentru compania „Moldovagaz” în februarie va fi de 563 de dolari pentru o mie de metri cubi. Potrivit acestuia, calculele sunt preliminare.
Зажжение газовой конфорки - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Economie
Ultima oră: În februarie vom cumpăra gaz mai ieftin
Amintim că Consiliul de Administrație al ANRE s-a întrunit săptămâna trecută în ședință și a aprobat noile tarife pentru gaz, energie electrică și încălzire. Astfel, pentru consumatorii casnici un metru cub de gaz va costa 14,06 lei, fără TVA. Facturile care urmează să vină pentru luna ianuarie vor fi deja cu noile tarife aprobate.
Tot după ce ANRE a aprobat noile tarife, a reacționat și opoziția parlamentară și extraparlamentară. Partidul Socialiștilor a menționat că intenționează să atace în instanța de judecată deciziile luate astăzi de ANRE privind aprobarea noilor tarife și aplicarea lor retroactiv, adică din 1 ianuarie. În context, membrii PSRM au precizat că vor cere și compensații mult mai mari de la stat.
Și fostul premier Ion Chicu s-a expus pe acest subiect. El a scris pe canalul său de Telegram că „ANRE-ul din subordinea PAS-ului a emis astăzi decizia ilegală de a majora tariful la gaz retroactiv, adică de la 1 ianuarie 2022”.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Societate
Anunț important: Ce volum de gaze va compensa Guvernul pentru consumatorii casnici
Fluxul de știri
0