Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Occidentul ar putea folosi în mod brutal Moldova în propriile scopuri

© Sputnik / Станислав Савельев / Accesați arhiva multimediaDrapel SUA
Drapel SUA - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2022
Abonare
Expertul a analizat riscurile cu care s-ar putea confrunta țara în cazul unei cooperări strânse cu Alianța Nord-Atlantică și a explicat de ce Moldova trebuie să-și apere pe toate căile statutul său constituțional de neutralitate.
CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Președintele SUA, Joe Biden, a aprobat oficial trimiterea suplimentară a câtorva mii de soldați americani în Europa, transferul urmând să aibă loc în zilele apropiate.
Este vorba de transferarea și dislocarea suplimentară a aproximativ două mii de militari americani în Polonia și altor câteva mii pe flancul de sud-est al NATO, inclusiv în România.
Ce rol îi va reveni Moldovei în aceste procese geopolitice? Redactorul-șef al revistei rusești ”Apărarea Națională”, Igor Korotcenko, a vorbit despre aceasta în studioul radio Sputnik Moldova.
"Neutralitatea este o alegere conștientă a poporului moldovenesc. Dacă vrea să devină ostatic al jocurilor geopolitice - aceasta este o situație, dar dacă își dorește liniște și menținerea statutului de neutralitate, bunăstare - aceasta este o altă situație", a spus interlocutorul.
Potrivit expertului, actuala putere a Moldovei ar trebui să-și mai tempereze aspirațiile privind cooperarea cu structurile NATO și occidentale, pentru că nu trebuie să uite despre importanța relațiilor economice ale țării cu Rusia.
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Internațional
Pentagon: SUA vor disloca în următoarele zile aproximativ 2000 de militari în Europa
„Dacă ruptura se va produce, Moldova va cumpăra gaze deja la prețuri mondiale, și nu la prețuri preferențiale. Eu cred că acum există posibilitatea să ne înțelegem, nu mi-aș dori ca autoritățile moldovenești să simtă ce înseamnă să te alături taberei oponenților geopolitici ai Rusiei ", a adăugat Korotcenko.
Potrivit interlocutorului, datorită statutului de neutralitate militară, nimeni nu amenință astăzi Moldova, iar în țară, în sensul securității în regiune predomină o situație benefică.
„Deriva spre NATO va genera probleme de natură economică pentru Moldova. În cazul acesta, teritoriul țării va fi folosit pentru amplasarea bazelor militare, ea se va transforma într-o anexă a Uniunii Europene”, a conchis expertul.
Amintim că, în ședința din 19 ianuarie, Guvernul a aprobat noul plan individual de cooperare între Moldova și NATO, pentru anii 2022-2023. Planul cuprinde acțiuni în domeniul cooperării și securității militare, promovării valorilor democratice și dezvoltării domeniului de cercetare.
Главный редактор журнала Россия в глобальной политике Федор Лукьянов - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Analize și opinii
De ce Moldova nu ar trebui să încerce să devină „primul elev” în fața NATO
Fluxul de știri
0