Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

De ce Moldova nu ar trebui să încerce să devină „primul elev” în fața NATO

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaГлавный редактор журнала "Россия в глобальной политике" Федор Лукьянов
Главный редактор журнала Россия в глобальной политике Федор Лукьянов - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fedor Lukeanov: Moldova nu ar trebui să încerce să devină „primul elev” în fața NATO
CHIȘINĂU, 3 feb - Sputnik. Timpul în care securitatea europeană era percepută ca un sinonim pentru abrevierea NATO a trecut pentru totdeauna, crede expertul rus Fedor Lukeanov.
Moldova de astăzi nu are nevoie de un buget militar umflat, ci de un grad ridicat de adecvare și înțelegere a ceea ce se întâmplă în apropierea granițelor sale și departe de ele. Această opinie a fost exprimată într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova de către politolog rus Fiodor Lukeanov, care este redactor-șef al revistei „Rusia în politica globală”.
Răspunsul SUA și NATO la propunerile rusești de securitate, care a fost făcut public parțial de publicația spaniolă El Pais, conține o clauză referitoare la Moldova. Este vorba de cererea anterioară a americanilor de „retragere a trupelor” din Moldova. Și de fapt „trupele” sunt contingentul de menținere a păcii cu mandat internațional, care păzește și depozitele GORT cu ceva mai mult de o mie de militari, dintre care 90% sunt locuitori ai Transnistriei.
Este greu de imaginat că acest fapt este necunoscut generalilor americani și NATO.
„Această cerere nu prezintă nicio importanță, este doar repetarea unui refren mai vechi”, spune Lukeanov. – Dar aceste cuvinte confirmă încă o dată ceea ce afirmă Rusia: în prezent nu există o ordine de securitate satisfăcătoare în Europa. Și cu pretențiile sale, Occidentul nu face decât să confirme că actuala ordine de securitate nu funcționează”.
Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe, inclusiv prin gura șefului său, Serghei Lavrov, a subliniat în repetate rânduri neadmiterea prezenței armelor NATO pe teritoriul României, vecina Moldovei.
Lukeanov subliniază că nimeni nu se aștepta ca SUA și NATO să realizeze brusc că „nu este nevoie să se extindă în continuare”. Asta nu se întâmplă.
„Este clar că structura politică a modelului european de securitate de la începutul anilor ‘90 le convine extrem de mult Statelor Unite și aliații săi. Și, pur și simplu, să renunțe dintr-o dată – cu ce ocazie? Desigur, nu vor face acest lucru imediat, dar, ca urmare, cred că vor avea loc schimbări totuși”, spune expertul.
În același timp, potrivit lui Lukeanov, poziția Rusiei este extrem de transparentă și „deocamdată nu se schimbă nici măcar cu un milimetru”. Conducerea Federației Ruse, spune el, este pregătită să discute contrapropunerile din partea SUA și NATO, dar numai după ce se ajunge la o înțelegere reciprocă în principala problemă politică - rolul NATO în sistemul de securitate european.
Expertul notează că acest rol „după versiunea anilor 1990” este privit de Occident fără echivoc: NATO este securitatea europeană. Rusia nu a fost inițial de acord cu o astfel de definiție, dar în urmă cu 15 ani nimeni nu ținea cont de opinia ei.
Însă vremurile s-au schimbat.
„Acum scopul a ceea ce se numește „ultimatumul dat de Rusiei” sau a ceea ce poate fi esența propunerilor este, desigur, de a scoate NATO și Statele Unite din acea nișă confortabilă în care s-au simțit extrem de bine acestea din momentul dezintegrării URSS”, a spus Lukeanov.
Să menționăm că puțini oameni din Moldova rămân indiferenți la ceea ce se întâmplă pe teritoriul celuilalt vecin al său și într-un alt punct de tensiune în jocul diplomatic dintre Rusia și Occident - în Ucraina. Mai ales în condițiile în care profeții despre „invazia Rusiei” se aud aproape zilnic de la Washington.
„Acum această tensionarea a situației abia a întrat într-o curbă descendentă”, spune Lukyanov. „Jen Psaki a spus că nu va folosi expresia „invazie iminentă” pentru că „aceasta derutează”. Un mic semnal că putem să ne tragem sufletul. Cel mai paradoxal lucru din ultimele două săptămâni a fost că situația era tensionată nu din Kiev, ci din Washington și Londra. Zelenski a făcut o adevărată criză de isterie acum o săptămână: ce faceți, economia ucraineană se prăbușește...”.
Dar la ce să te aștepți dacă, Doamne ferește, cuiva din Kiev îi cedează nervii și artileria de mare calibru începe să lovească Donbasul?
"Dacă Ucraina începe o operațiune militară la scară largă împotriva Donbass, nu știu ce se poate de făcut ca Rusia să nu intervină. Anume aceasta este principala amenințare", crede expertul.
În același timp, Lukeanov consideră că, cu tot „specificul” a celor care sunt la conducere în Ucraina, „aceștia nu sunt sinucigași totuși”. Orice război început de Ucraina va dezlega definitiv mâinile Rusiei. Și Ucraina, având în vedere forțele armate de care dispune, este puțin probabil să continue să existe pe viitor în forma sa actuală.
"Folosirea forței este un transfer al situației într-un plan complet diferit, în mare măsură ireversibil. Acesta este un scenariu extrem de rău pentru toată lumea, dar dacă ați tras deja tigrul de mustață, atunci nu vă plângeți", rezumă Lukeanov.
Cu atât mai greu este de înțeles, de exemplu, declarațiile șefului Cabinetului de Miniștri al Republicii Moldova, Gavrilița, despre o posibilă majorare a bugetului militar al Moldovei – țară neutră, care, nu știu din care motive, semnează în mod regulat „planuri de cooperare” cu NATO.
"O creștere a bugetului militar este dreptul suveran al oricărui stat. Mai ales dacă nimic și nimeni nu depinde de această creștere și nici măcar nu afectează tabloul strategic regional", subliniază expertul.
Fiecare decide cum să-și asigure securitatea. Dar aici, spune Lukeanov, este important să înțelegem o nuanță.
„Timpul în care era posibil să te ascunzi în spatele scutului unei țări mari sau a unei uniuni interstatale, precum NATO, a trecut. În sensul deplin, nimeni nu va lua pe nimeni sub scut. Statele care se află, precum Moldova, într-o situație geopolitică dificilă, au acum urgent nevoie de un grad foarte mare de adecvare și înțelegere a ceea ce se întâmplă în jur”, afirmă Lukeanov.
Nu este nevoie, spune expertul, să te străduiești să fii „primul elev” al NATO sau al oricui altcineva. Cândva asta a fost util pentru țările mici, dar acele vremuri au trecut de mult.
Lukeanov dă asigurări că "acum să te lovești în piept în fața NATO, să strigi „nu ne veți părăsi", este complet irațional și nepractic. Pentru că oricum nimeni nu garantează nimic. Dar cealaltă parte – Rusia în acest caz – percepe acum toate acestea extrem de serios”.
Și gata să acționeze în consecință.
Londra - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Editoriale
Cât de departe ar putea merge Occidentul în lupta sa cu Rusia
Fluxul de știri
0