Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Scumpirile la carburanți continuă: Cât ar putea costa benzina și motorina în weekend

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediastație PECO
stație PECO - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
ANRE a publicat noile prețuri plafon la carburanți pentru acest weekend - cât ar putea costa benzina și motorina.
CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri plafon la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-ar putea din nou scumpi în următoarele zile.

Prețul plafon ANRE pentru benzină și motorină: 5-7 februarie

Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 23 de lei și 32 de bani pentru un litru, cu 5 bani mai mult față de ziua de 4 februarie. Prețul la motorină va crește cu 6 bani și va costa 20 lei și 23 de bani.

Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare parte faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.
Totodată, săptămâna trecută ANRE a emis un comunicat de presă unde a explicat că cotația petrolului Brent a depășit pragul de 90 de dolari pentru un baril, continuând astfel ascensiunea care a început încă la sfârșitul anului trecut.
Protestul transportatorilor la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Societate
Asociația Patronală „Transportatorul” susține protestul transportatorilor
Potrivit ANRE, aceeași tendință se păstrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sunt tranzacționate la prețuri ce depășesc 840$/tona și respectiv 770 $/tona, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani.
”Agenția monitorizează permanent activitatea actorilor din sectorul petrolier și asigură în continuare consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat”, a adăugat ANRE.
Potrivit Agenției, prețurile reflectă fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și descreștere a cotațiilor, excluzând orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate.
Pâine - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Societate
Cu cât s-a scumpit pâinea: Noile prețuri afișate la raft
Fluxul de știri
0