Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procurorii cer arest preventiv de 30 de zile pentru cei cinci foști deputați reținuți

© Sputnik / Vitaly Belousov / Accesați arhiva multimediaArest
Arest - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Abonare
Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana urmează să examineze demersurile de aplicare a arestului preventiv pe un termen de 30 de zile pentru cei cinci foști deputați reținuți acum două zile.
CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik. Procurorii anticorupție cer arest preventiv pe un termen de 30 de zile pentru cei cinci foști deputați reținuți acum două zile pentru îmbogățire ilicită. Este vorba de foștii deputați Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Sergiu Sîrbu, Anatolie Zagorodnîi și Vladimir Vitiuc.
Demersurile de aplicare a măsurii preventive urmează să fie examinate de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana, vineri, 4 februarie. Procuratura informează că ieri procurorii anticorupție au înaintat învinuirea celor cinci foști deputați reținuți, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită.
Procuratura Anticorupție anunță că până la acest moment au fost recunoscuți și audiați în calitate de bănuiți pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită încă șase ex-deputați din Parlamentul Republicii Moldova.
Alții doi urmează să fie audiați. Potrivit Procuraturii Anticorupție, niciun bănuit și învinuit nu recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate.
Procuratura Anticorupție informează că în urma perchezițiilor efectuate la cei 13 foști deputați din Parlamentul Republicii Moldova în perioada 2-3 februarie, au fost ridicate calculatoare, telefoane mobile, documente, înscrisuri de ciornă și alte probe, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanța pentru investigațiile efectuate pe aceste cazuri.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Politică
Ce spune Voronin despre reținerea foștilor colegi de partid
De asemenea, în locațiile unde au fost efectuate percheziții au fost depistate mai multe sume bănești, proveniența cărora va fi cercetată în cadrul urmăririi penale.

„La unul dintre ex-deputați, în cadrul unui safeu metalic deținut la o instituție bancară au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 65 000 de euro și 30 000 de dolari, respectiv, într-un alt depozit bancar, la același deputat au fost depistați 20 000 de dolari și 85 000 de euro. În cadrul altor percheziții la domiciliile ex-deputaților au fost depistate la fiecare dintre ei diferite sume de bani. Cea mai mică sumă a fost depistată la unul dintre ex-deputați în mărime de 500 de euro, respectiv cea mai mare sumă de bani a fost depistată la domiciliul unui alt ex-deputat în mărime 34 700 de dolari SUA și 44 300 de euro”, precizează Procuratura Anticorupție.

Amintim că miercuri, 2 februarie, au fost reținuți pentru 72 de ore cinci foști deputați. Este vorba de Vladimir Vitiuc, Artur Resetnicov, Violeta Ivanov și Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sîrbu.
S-a întâmplat după ce procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale au descins în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, sunt vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.
Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350 de mii de lei, iar în alte cazuri această diferența atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.
Премьер-министр и члены нового правительства Молдовы приняли присягу - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Politică
Ce a declarat Litvinenco după reținerea foștilor deputați
Fluxul de știri
0