Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul a folosit deja în Donbas armamentul occidental

© REUTERS / UKRAINIAN GROUND FORCESАмериканский инструктор обучает украинского военного работе с гранатометом M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D), поставленным из США
Американский инструктор обучает украинского военного работе с гранатометом M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D), поставленным из США - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful Externelor din RPD Nikonorova: Kievul a utilizat în Donbas armamentul occidental în timpul tragerilor la Elenovka.
CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. Ucraina a folosit deja armamentul occidental în Donbass, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti Natalia Nikonorova, șefa Ministerului de Externe al autoproclamatei Republici Populare Donețk, reprezentant plenipotențiar în grupul de contact pentru reglementarea conflictului, comunică RIA Novosti.
"Chiar cu puțin timp în urmă a avut loc prima manifestare a acestei pompări făcute de NATO. De exemplu la Elenovka: s-a tras asupra substației electrice cu muniție de calibru 60 mm - acesta este standardul NATO. Ucraina nu a mai folosit acest calibru anterior", a spus ea.
Kievul concentrează tot mai mult armament primit la linia de contact, iar acest lucru duce la noi bombardamente, a adăugat ministrul. Potrivit ei, Occidentul inspiră la agresiune partea ucraineană.
”Ucraina este acum plină de armament, instructori, militari, care cu siguranță nu se vor dizolva pur și simplu în aer”, consideră Nikonorova.
Ea a îndemnat țările garant ale acordurilor de la Minsk să pună capăt acestor livrări și să oblige Ucraina să respecte înțelegerile.
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Internațional
Pentagon: SUA vor disloca în următoarele zile aproximativ 2000 de militari în Europa
Din 2014, țările NATO în frunte cu Statele Unite îi furnizează Ucrainei armamente și îi antrenează forțele armate, ceea ce încalcă direct acordurile de la Minsk și influențează negativ reglementarea din Donbass. La livrările de miliarde de dolari participă, pe lângă americani, Marea Britanie, Canada, Franța, Polonia, Turcia, Lituania, Cehia, Bulgaria, România și Estonia.
Astfel, Statele Unite au expediat în Ucraina sisteme de rachete antitanc Javelin, bărci de patrulare, puști cu lunetă și stații radar de contrabaterie, Regatul Unit - lansatoare de grenade antitanc NLAW, Turcia - drone de atac Bayraktar TB2. În afară de aceasta, Kievul și Londra planifică să construiască împreună nave de război, precum și două baze pentru Marina Ucraineană.

Chestiunea ucraineană

Relațiile dintre Rusia și Occident au devenit și mai tensionate în ultimele luni. Washingtonul și Bruxelles-ul acuză Kremlinul că pregătește o „invazie” a Ucrainei și, pe acest fundal, își întăresc prezența în Europa de Est și amenință cu înăsprirea sancțiunilor antirusești.
Moscova respinge toate pretențiile și reamintește că Kievul nu respectă acordurile de la Minsk: autoritățile ucrainene au concentrat jumătate din personalul armatei în apropierea liniei de confruntare și trag în partea adversă cu arme interzise.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat în repetate rânduri că scopul poveștilor de „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor ruse. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Rusia
Ce spune Putin despre aderarea Ucrainei la NATO
Fluxul de știri
0