Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ce spune Putin despre aderarea Ucrainei la NATO

© REUTERS / POOLVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2022
Abonare
Fiind întrebat despre perspectivele Ucrainei de aderare la NATO, Putin a propus publicului să-și imagineze o situație în care aceasta ar adera la blocul militar și a declanșa o operațiune în Crimeea.
BUCUREȘTI, 1 feb – Sputnik. Fiind întrebat despre subiectul aderării Ucrainei la NATO, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus să se imagineze cum Ucraina, înarmată până în dinți, având calitatea de membru a alianței, va lansa o operațiune în Crimeea.
“În documentele doctrinare ale Ucrainei este stipulată intenția de a realipi Crimeea, inclusiv pe cale militară. Nu e vorba de ceea ce declară în public, e indicat în documente. Să ne imaginăm că Ucraina este membru NATO, înarmată până în dinți, că acolo se aflăî sisteme de arme ofensive, precum cele din Polonia și România – cine îi va împiedica? Vor demara o operațiune în Crimeea, nu vorbesc nici măcar de Donbas”, a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă, susținută după negocierile ruso-ungare.
Liderul rus a menționat că peninsula Crimeea este un teritoriu suveran al Rusiei, iar în această privință nu pot exista niciun fel de discuții.
“E un teritoriu suveran al Rusiei. În această privință nu există niciun loc de discuții. Să ne imaginăm că Ucraina devine membru NATO și declanșează astfel de operațiuni militare. Să declanșăm un război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la acest lucru? Probabil, nu”, a adăugat Putin.

Problema ucraineană și negocierile cu Occidentul

Relațiile dintre Rusia și Occident au devenit și mai tensionate în ultimele luni. Washingtonul și Bruxelles-ul acuză Kremlinul că pregătește o „invazie” a Ucrainei și, pe acest fundal, își întăresc prezența în Europa de Est și amenință cu înăsprirea sancțiunilor antirusești.
Moscova respinge toate pretențiile și reamintește că Kievul nu respectă acordurile de la Minsk: autoritățile ucrainene au concentrat jumătate din personalul armatei în apropierea liniei de confruntare și trag în partea adversă cu arme interzise.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat în repetate rânduri că scopul poveștilor de „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor ruse. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
La sfârșitul anului trecut, Moscova a predat Bruxelles-ului și Washingtonului proiectele de documente privind garanțiile de securitate, principala cerință era neextinderea NATO spre est, dar tocmai partenerii săi occidentali, potrivit MAE rus, au fost cei care au ignorat în răspunsul lor scris aceste garanții de securitate.
Fluxul de știri
0