Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ce consecințe va avea decizia SUA privind trimiterea forțelor suplimentare în România

© REUTERS / Inquam Photos / Octav GaneaMilitari americani în România
Militari americani în România - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Abonare
Am discutat cu expertul militar declarațiile Pentagonului cu privire la trimiterea forțelor armate suplimentare în România, Polonia și Germania.
CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. Decizia SUA de a expedia în timpul apropiat forțe suplimentare într-un șir de țări UE va avea consecințe negative pentru securitatea europeană. Declarația a fost făcută de expertul militar rus Igor Korotcenko, redactor-șef al revistei ”Apărarea Națională”, într-un comentariu pentru Sputnik Moldova.
"SUA cresc mizele în cadrul configurației geopolitice globale care există astăzi. Acesta este deja un răspuns militar - că Rusia nu va primi niciun fel garanții de securitate, că NATO și Washingtonul nu sunt interesate de problemele ei. Crește gradul de isterie și tensiune militară”, a spus Korotcenko.
Fără îndoială, după cum a remarcat interlocutorul, această decizie va avea consecințe negative pentru securitatea europeană și va spori riscul de incidente militare.
„Să nu uităm că, de fapt, aceasta este o încălcare de către Statele Unite a actului fundamental Rusia-NATO, în care Alianța s-a angajat să nu sporească semnificativ forțele armate pe teritoriul noilor state membre”, a precizat Korotcenko.
Întrebat dacă Moldova va fi în stare să-și mențină neutralitatea în condiții sporirii forțelor NATO în regiunea europeană, expertul a răspuns că aceasta este alegerea poporului țării.
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Internațional
Pentagon: SUA vor disloca în următoarele zile aproximativ 2000 de militari în Europa
„Dacă poporul Moldovei vrea jocuri geopolitice și să rupă legăturile cu Rusia, aceasta este o situație, dar dacă vrea iniște, statut de neutralitate, bunăstare - atunci aceasta este o altă alegere.
”Consider că actuala putere ar trebui să-și raporteze orientările, aspirațiile către Occident la ceea ce se va întâmpla dacă Rusia va înceta cooperarea economică cu Moldova și țara va cumpără gaze la prețuri mondiale, nu la prețuri preferențiale. Cred că aici există posibilități și pentru a se ajunge la un acord, dar și pentru ca autoritățile moldovenești să simtă pe pielea lor ce înseamnă să încerci să te alături taberei oponenților geopolitici ai Rusiei”, a spus Korotcenko.
Potrivit acestuia, Moldova nu este amenințată de nimeni și statutul său este destul de stabil.
„Deriva spre NATO, în opinia mea, va duce pur și simplu la noi probleme pentru Moldova însăși, în primul rând de natură economică. Teritoriul acesteia va fi folosit pentru amplasarea bazelor militare. Din punct de vedere economic, ea se va transforma pur și simplu într-o anexă a Uniunii Europene”, a subliniat expertul.
Statele Unite vor trimite în curând forțe militare suplimentare în România, Polonia și Germania. Acest lucru a fost declarat miercuri în cadrul unui briefing de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului John Kirby.
Potrivit acestuia, contingentul american este trimis în regiune „nu pentru totdeauna”. „Aceasta este o reacție la situația actuală, ei (militarii trimiși) nu vor lupta în Ucraina”, a spus Kirby.
Astfel, o mie de militari americani vor fi redislocați din Germania în România în zilele următoare, a precizat John Kirby.
Drapel NATO - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Internațional
Răspunsul SUA și NATO pentru Rusia – document publicat
El a comunicat că ei se vor alătura celor 900 de militari americani aflați deja în România. „Ne așteptăm să fie redislocați în următoarele zile”, a spus Kirby, adăugând că decizia a fost discutată de conducerea Pentagonului cu autoritățile române.
Reprezentantul Pentagonului a explicat că „situația actuală” reclamă consolidarea prezenței militare NATO pe flancul estic.
El a mai declarat că SUA continua să se consulte cu Franța și alți aliați în privința desfășurării trupelor în Europa de Est.

Problema ucraineană

Relațiile dintre Rusia și Occident au devenit și mai tensionate în ultimele luni. Washingtonul și Bruxelles-ul acuză Kremlinul că pregătește o „invazie” a Ucrainei și, pe acest fundal, își întăresc prezența în Europa de Est și amenință cu înăsprirea sancțiunilor antirusești.
Moscova respinge toate pretențiile și reamintește că Kievul nu respectă acordurile de la Minsk: autoritățile ucrainene au concentrat jumătate din personalul armatei în apropierea liniei de confruntare și trag în partea adversă cu arme interzise.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat în repetate rânduri că scopul poveștilor de „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor ruse. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Rusia
SUA au ignorat îngrijorările principiale ale Rusiei, a declarant Putin
Fluxul de știri
0