Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Andrei Spînu la Baku: Participă la Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Abonare
Autoritățile din Moldova participă pentru prima dată la Consiliul Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, unde se întâlnesc Miniștri Energiei și reprezentanții Comisiei Europene.
CHIȘINĂU, 3 feb - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, participă astăzi la cea de-a 8-a Reuniune ministerială anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Este pentru prima dată, când un oficial moldovean participă la o astfel de întâlnire.
”Agenda reuniunii din acest an se axează pe securitatea energetică, tendințele prețurilor la energie și gaze, dar și impactul asupra climei și mediului”, a scris Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.
Potrivit presei din Azerbaijan, la întâlnire urmează să participe comisarul european pentru energie, Kadri Simson, comisarul european pentru extindere și politica de securitate, Oliver Varhelyi, precum și reprezentanți de rang înalt ai Statelor Unite, Marii Britanii, Turciei, Georgiei, Italiei, Greciei, Bulgaria, Albania, Croația, Ungaria, Muntenegru, România, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Ucraina și Turkmenistan.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Politică
Socialiștii au contestat aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz și căldură
Proiectul „Coridorul sudic de gaze" este extrem de important din punctul de vedere al diversificării și securității aprovizionării energetice a Turciei și a țărilor Uniunii Europene și prevede livrarea gazelor prin gazoductul din Caucazul de Sud, conducta de gaze Trans-Anatoliene(TANAP) și conducta Trans-Adriatică (TAP). Lungimea estimată este de 3.500 de kilometri.
Scopul principal al proiectului este de a îmbunătăți securitatea aprovizionării cu gaze către Europa și de a reduce ponderea Rusiei ca furnizor de gaze pe piața europeană de gaze. Costul declarat al proiectului este de aproximativ 45 de miliarde de dolari.
Livrările totale de gaze prin „Coridorul sudic de gaze" sunt estimate la 16 miliarde de metri cubi pe an, din care 10 miliarde - către Europa, alte șase - către regiunile de vest ale Turciei.
Livrările în Turcia au început în vara anului 2018. Iar către Europa, pentru consumatorii din Italia, Grecia și Bulgaria, au început în data de 31 decembrie 2020.
Протест автоперевозчиков в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2022
Societate
Reacția lui Spînu la greva transportatorilor: Vor ca cetățenii să se revolte
Fluxul de știri
0